Bolile gastrointestinale și afecțiunile hepatice sunt responsabile anual de aproximativ un milion de decese în rândul europenilor de orice vârstă. Cum incidența și prevalența acestor boli este mai mare în rândul tinerilor și vârstnicilor, experții se așteaptă ca povara bolilor gastrointestinale să crească. În ciuda prevalenței ridicate și a impactului global, multe afecțiuni digestive continuă să fie prea puțin înțelese și, prin urmare, nu reprezintă o prioritate pentru guvernați în ceea ce privește finanțarea și elaborarea politicilor sanitare, se arată într-un studiu pan-european privind problematica bolilor gastrointestinale realizat în 2014 de organizația United European Gastroenterology.
Potrivit documentului, majoritatea statelor europene au raportat creșteri semnificative în incidența și prevalența bolilor gastrointestinale majore, precum hemoragii gastro-intestinale superioare, boli inflamatorii intestinale, ciroză, litiază biliară, boala celiac și cancer esofagian și cancer colorectal. Cele mai mari rate ale incidenței și prevalenței s-au înregistrat în țările din estul Europei, cu precădere în rândul vârstnicilor. În ceea ce privește mortalitatea, cele mai mari procente s-au înregistrat în țările din estul și nord-estul Europei, iar cele mai mici – în anumite zone din Scandinavia și insulele din Marea Mediterană.
Îngrijorător este că documentul relevă și o serie de inegalități majore între țările europene în furnizarea de servicii medicale pacienților cu boli digestive. Deși majoritatea țărilor au implementate programe de screening bine puse la punct, studiul arată că procentul populației care beneficiază de screening diferă de la o țară la alta și nu există o abordare standardizată a screeningului.
Mai multe informații găsiți pe site-ul ueg.eu/epaper/WhiteBook.Brochure/index.html#/2
Mirabela Viașu