Politici de Sanatate

Imuno-oncologia, o nouă paradigmă în tratarea cancerului

07 iunie
13:58 2016
Imuno-oncologia, o nouă paradigmă în tratarea cancerului

Imuno-oncologia este o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor ţintite, pentru că nu vizează direct celulele canceroase, ci „trezeşte” sistemul imunitar, specialiştii susţinând că este una dintre cele mai revoluţionare terapii, dar care se află la început de drum.

Specialiştii au ajuns la concluzia că imuno-oncologia este una dintre cele mai revoluţionare terapii, dar care se află la început de drum, mai ales având în vedere cancerul de plămân şi melanoma, unde sunt cele mai acute situaţii în ceea ce priveste opţiunile terapeutice.

Potrivit celui mai recent raport Global Burden of Cancer, publicat 28 mai, în 2013 au fost înregistrate 14,9 milioane de cazuri şi 8,2 milioane de decese. În acelaşi studiu se mai arată că unu din trei bărbaţi şi una din cinci femei fac o formă de cancer pe parcursul vieţii.

În România au fost înregistrate 67.000 de cazuri noi şi 41.400 de decese. Terapiile imuno-oncologice vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine şi permit sistemului imunitar să recunoască şi să atace selectiv celulele tumorale. Acestea oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât să se poată adapta continuu şi să poată furniza un răspuns durabil şi pe termen lung faţă de cancer.

Principalele avantaje ale imuno-oncologiei sunt îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung și a calității vieții bolnavilor. Compania Bristol-Myers Squibb, deschizătoare de drumuri în acest domeniu al imuno-oncologiei, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele noutăți cu privire la imuno-oncologie, o nouă paradigmă în tratarea cancerului. Profesorul Tudor Ciuleanu, medic oncolog, a transmis în direct, de la Chicago, ultimele noutăți în domeniul imuno-oncologiei de la ASCO, cel mai mare congres de oncologie din lume.

Cancerul este o boală cu nevoi mari de soluționare și cu o rată încă mica de supraviețuire. Imuno-terapia are potențialul unei reale schimbări în ceea ce privește tratamentul cancerului, generând așteptări fără precedent pentru bolnavii de cancer: îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung și a calității vieții pacienților care răspund la tratament.

BMS„Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei. Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta. Scopul imuno-oncologiei este acela de a schimba aşteptările legate de supravieţuire şi a felului în care pacienţii trăiesc cu această boală” a declarat dr. Călin Gălășeanu, country manager BMS România.

Datele recente prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta au arătat o creștere a calității vieții și a ratei de supraviețuire pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar altul decat cel cu celule mici, și cancer renal în stadii avansate.

1. Melanom metastatic

„Terapia cu agenți imuno-oncologici oferă pacienților o rată de supraviețuire pe termen lung. 34% dintre pacienții diagnosticați cu melanom metastatic avansat și tratați cu terapie imuno-oncologică ating o rată de supraviețuire de 5 ani, conform studiilor clinice, în condițiile în care rata de supraviețuire la 5 ani în cazul pacienților tratați cu terapii convenționale este de puțin peste 10%” a spus prof. dr. Tudor Ciuleanu.

2. Cancer renal avansat

29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.

3. Cancer pulmonar scuamos

28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologiciau supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supraviețuire oferită de terapia convențională –13% pacienți, conform studiilor clinice

4. Cancer pulmonar non-scuamos

39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: