Politici de Sanatate

HG pentru înființarea registrului ReSanMed

15 februarie
18:07 2019
HG pentru înființarea registrului ReSanMed

Guvernul României a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern  privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu. Registrul  ReSanMed reprezintă un sistem informatic, o platformă unică care va fi disponibilă Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, în vederea transmiterii în timp real a informaţiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme.

Practic, ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolaţii), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, guşă endemică prin carenţa de iod), notificări incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate.

Înființarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu. Registrul va ajuta în identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme. De asemenea, va asigura accesul la informaţie a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informaţiilor și  măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va organiza și asigura funcționarea și administrarea ReSanMed. Propunerea de înființare a registrului aparține Ministerului Sănătății.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: