Politici de Sanatate

Giganţii farmaceutici, între război şi colaborare

07 octombrie
10:07 2016
Giganţii farmaceutici, între război şi colaborare

Diferenţele dintre marile companii farmaceutice care produc medicamente inovative şi cele care atacă piaţa cu medicamente-copie ale unora consacrate se şterg tot mai mult, constată Reuters într-o amplă analiză.

Tot mai mult, giganţii industriei fac parte, simultan, din ambele categorii. Pe de-o parte se luptă să-şi protejeze medicamentele inovative de apariţia unora mai ieftine, care le copiază, iar pe de altă parte, lansează ei înşişi copii ale medicamentelor inovative ale competitorilor.

Medicamentele biologice, dezvoltate din celule sau organisme vii sunt mai complexe decât cele tradiţionale, deci şi mai greu de copiat. Medicamentele copie pentru acestea sunt biosimilarele, nu genericele. Iar biosimilarele sunt tot mai atractive datorită preţurilor mult mai mici. În aceste condiţii, producătorii medicamentelor inovative – deci, mult mai scumpe – se luptă din răsputeri să le protejeze pe acestea de intrarea pe piaţă a copiilor. De exemplu, AbbVie s-a adresat justiţiei din Delaware cerând ca Humira – medicament împotriva artritei, care este cel mai bine vândut din lume – să aibă brevetul protejat până în 2022. Amgen a cerut aprobarea FDA pentru un medicament-copie după Humira chiar săptămâna trecută. În acelaşi timp, Amgen s-a adresat unei alte instanţe americane cerând protejarea patentului Enbrel – propriul său medicament împotriva artritrei- până în 2029.

Acum, când giganţii farmaceutici se luptă tot mai mult prin tribunale, avocaţii spun că peisajul legal a devenit mai complex. “Una dintre cele mai mari surprize pentru noi a fost numărul mare de mari companii farmaceutice producătoare de medicamente inovative, cum este Amgen, care dezvoltă acum biosimilare pentru a intra în competiţie cu produsele inovative ale altor companii”, a declarat pentru Reuters  Don Ware, expert în biosimilare la firma americană de avocaţi Foley Hoag, din Boston. “Asta creează conflicte pentru firme de avocaţi, cum este a noastră, pentru că brusc, clienţii pe care îi consiliem sunt unul împotriva celuilalt”. Sanofi, Merck, Eli Lilly, Pfizer, Johnson & Johnson şi Biogen sunt şi ele implicate în procese care au în centru biosimilarele. Chiar şi aşa, unii analişti spun că asemenea lupte în instanţă sunt normale şi nu vor afecta alte zone în care marile companii cooperează, cum ar fi parteneriatele pentru cercetare şi dezvoltare de noi medicamente. De exemplu, Novartis şi Amgen continuă să colaboreze pentru dezvoltarea de medicamente pentru migrene.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: