Politici de Sanatate

Fişa medicală electronică reduce rata spitalizării

11 septembrie
21:48 2013
Fişa medicală electronică reduce rata spitalizării

Un nou studiu, preluat de Reuters, arată că  fişa medicală electronică, în unităţile sanitare, reduce numărul persoanelor cu diabet care ajung la camera de primiri urgenţe sau care optează pentru spitalizare.

Cercetătorii au studiat care a fost atât rata vizitelor în camera de primiri urgenţe cât şi rata spitalizării înainte de a fi introduse fişele electronice, dar şi după. Astfel, s-a observat că numărul cererilor a scăzut cu 5-6% din momentul în care fişele medicale electronice au fost iniţializate.

Guvernul SUA a pus la dispoziţie o sumă de 30 de miliarde de $ pentru a sprijini introducerea fişelor electronice şi adoptarea lor de către medici şi întreg sistemul de sănătate, relatează Reuters.

 “De-a lungul timpului noi am devenit conştienţi de potenţialul acestora de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale oferite şi astfel, sănătatea pacienţilor”, a declarat Mary Reed, Kaiser Permanente Division of Research din Oakland, California.

 Studiul a inclus aproximativ 170.000 de oameni cu diabet care erau trataţi în clinicile afiliare Kaiser Permanente Division of Research din Oakland, California. În perioada 2005 şi 2008, aceste clinici au introdus fişele medicale electronice, moment în care s-au observat schimbări în privinţa îngrijirilor persoanelor cu diabet. Cercetătorii au observat un nivel mai scăzut al vizitelor la unitatea de primiri urgenţe: din 519 vizite / 1000 pacienţi într-un an, nivelul vizitelor a scăzut la 490 de vizite / 1000 pacienţi.

De asemenea, rata spitalizării a scăzut şi ea, astfel încât de la 252 internări / 1000 pacienţi, a ajuns la  la 239 / 1000 pacienţi după tranziţie.

Mary Reed a adăugat că “beneficiile pot apărea nu numai în urma tratării persoanelor care suferă de diabet. Sunt şi alte boli care pot beneficia de pe urma fişei medicale electronice. De exemplu, s-a demonstrat că fişa medicală electronice ajută doctorii să controleze mai bine nivelul colesterolului la pacienţi”.

Dr. Rainu Kaushal, Directorul Centrului de Informatică medicală şi Politici de Sămătate. Cornell Medical College, New York, consideră că “investiţia îşi merită banii”, însă reprezintă doar o piesă din puzzle – reforma sănătăţii şi a plăţilor.

“Fişa medicală electronică este o unealtă extrem de importantă de a schimba modul în care serviciile medicale sunt livrate la momentul actual, dar este doar o mică parte dintr-un set de reguli care trebuie să fie implementate”, a mai declarat Dr. Rainu Kaushal. “Doar atunci când pui aceste piese una lângă alta vom putea găsi soluţii pentru a realiza reforma în sistemul de sănătate”, a adăugat Dr. Rainu Kaushal.

Sursă: Reuters.com

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: