Politici de Sanatate

“Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!” – Psoriazisul nu este contagios

29 octombrie
15:55 2013
“Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!” – Psoriazisul nu este contagios

Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. România se situează, astfel, pe unul din primele locuri în Europa. Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar este greu de tratat. Afectează atât pielea, cât şi stima de sine a pacientului.

 „Psoriazisul afectează aproape 2-3% din populaţia lumii, fără a face diferenţe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani”, a declarat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, când a fost lansată noua campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic “Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!”.

 Campania va dura 30 de zile, iar la nivel naţional se va desfăşura în 10 centre mari de dermatologie printre care Timişoara, Braşov, Oradea, Iaşi, Constanţa, Târgu Mureş, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti.

De asemenea, campania se va derula în grădiniţe, scoli, săli de sport, saloane de înfrumuseţare sau bazine de înot, iar anul acesta se estimează că vor fi informaţi despre cauzele şi efectele psoriazisului peste 1.000.000 de români, iar adresabilitatea la medic îşi va menţine ritmul crescător. Campania de anul trecut derulată de SRD a înregistrat rezultate notabile, fiind informaţi direct, peste 200.000 de români şi indirect, aproximativ 500.000, efectul campaniei reflectându-se în creşterea adresabilităţii la medic cu 30% faţă de anii precedenţi.

Aflată în dublă ipostază, de pacient, dar şi Preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu trage un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte integrarea în societate a bolnavilor de psoriazis „mulţi pacienţi ne caută să ne spună că sunt respinşi în saloane de coafură/frizerie sau la piscine din cauza leziunilor de psoriazis. Nu este normal sa se întâmple astfel, oamenii trebuie să ştie că PSORIAZISUL NU ESTE CONTAGIOS, iar aceşti pacienţi au nevoie de suport pentru a trece peste problemele create de lipsa de încrede în sine cauzate de modul cum arată. Nu ne judecaţi, nu noi ne-am dorit această boală, dar noi trebuie să trăim cu ea!

 *Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Dermatologie(SRD), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune(APAA).

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: