Politici de Sanatate

Evaluare din partea comisiei de experți a Comisiei Europene

28 iulie
13:08 2017
Evaluare din partea comisiei de experți a Comisiei Europene

Comisia de experți a Comisiei Europene evaluează modelele de prețuri pentru medicamentele inovatoare, accesul la asistența medicală și performanța asistenței medicale primare.

Grupul de experți privind modurile eficiente de investiții în domeniul sănătății pregătește trei avize cu privire la subiectele prioritare ale strategiei UE în domeniul sănătății: modele de plată pentru medicamente cu costuri ridicate, acces la asistență medicală și performanța asistenței medicale primare. Avizele vor fi pregătite în al doilea semestru al anului 2017 și vor contribui la continuarea activității de politici a Comisiei.

Opinia privind modelele inovatoare de plată pentru medicamente inovatoare cu costuri ridicate

În UE, legislația farmaceutică stabilește standarde de reglementare armonizate și instrumente pentru autorizarea și supravegherea medicamentelor. Cu toate acestea, eforturile de a investi în dezvoltarea și autorizarea în timp util a medicamentelor inovatoare se confruntă cu provocări, cum ar fi sustenabilitatea sistemelor de sănătate, accesul pacienților și accesibilitatea acestora.

Comisia se angajează să asigure accesul pacienților la medicamente inovatoare și să exploreze posibile sinergii între diferitele organisme din UE. În acest scop, grupului de experți i s-a solicitat:

  • să analizeze rolul actual al autorităților naționale care se ocupă de stabilirea prețurilor și de rambursare pentru a îmbunătăți accesul la medicamentele inovatoare, concentrându-se pe domeniul de aplicare pentru a explora noi modalități de stabilire a prețurilor pentru medicamentele de specialitate în ceea ce privește îmbunătățirea accesului
  • Să răspundă la întrebarea asupra modului în care rezultatele privind sănătatea pot fi reflectate în stabilirea prețurilor, în special în ceea ce privește rolul RWD pentru modelele inovatoare de plată
  • Elaborarea unui cadru teoretic al evaluării performanțelor sistemului de sănătate în domeniul produselor farmaceutice
  • Se așteaptă ca avizul să fie finalizat până în noiembrie 2017

Avizul privind compararea accesului la asistența medicală în UE

În aprilie 2017, Comisia Europeană a publicat o recomandare privind crearea Pilonul European al Drepturilor Sociale. Recomandarea include un principiu privind accesul la asistența medicală preventivă și curativă de bună calitate.

Grupului i s-a solicitat să creeze un cadru care să poată fi operațional și să ajute la îndrumarea îmbunătățirii accesului la asistență medicală în statele membre UE, ținând cont de diferitele contexte și de caracterul multidimensional al provocărilor:

 

  • sugerând criterii / obiective cantitative privind accesul la asistență medicală pe baza nevoilor nesatisfăcute ale indicatorului de examinare medicală
  • să propună un punct de referință calitativ, bazat pe principii și pârghii politice și care să poată fi operațional, pentru a îmbunătăți accesul la asistența medicală în statele membre UE
  • să discute posibila utilizare a fondurilor UE și / sau a altor mecanisme pentru a sprijini îmbunătățirea accesului la asistență medicală în conformitate cu criteriile de referință propuse.

Prezentul aviz urmează să fie finalizat în septembrie 2017.

Opinia privind instrumentele și metodologiile pentru evaluarea performanței asistenței medicale primare

Îngrijirea primară puternică poate contribui la consolidarea performanței sistemului general de sănătate prin furnizarea de îngrijiri accesibile, orientarea pacienților în sistemul de sănătate pentru a găsi cea mai adecvată îngrijire, concentrându-se pe nevoile individuale și oferind centre adaptate de  îngrijire.

Expert Panel

Grupul de experți privind modalitățile eficiente de a investi în sănătate este un grup interdisciplinar și independent stabilit de Comisia Europeană pentru a oferi consiliere fără caracter obligatoriu. Grupul de experți își propune să furnizeze dovezile necesare care vor sprijini țările UE în furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate și de a face sistemele lor de sănătate mai rezistente și mai eficiente, îmbunătățind în același timp accesibilitatea pentru toți.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: