Politici de Sanatate

Eugen Nicolăescu: În 2014, bugetul alocat medicinii de familie va fi de 8,5 – 9% din FNUASS

04 septembrie
14:59 2013
Eugen Nicolăescu: În 2014, bugetul alocat medicinii de familie va fi de 8,5 – 9% din FNUASS

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în cadrul dezbaterii de la Craiova pe tema proiectelor de acte normative privind reforma sistemului sanitar, că bugetul alocat anul viitor medicinii de familie va fi de 8,5 – 9% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), urmând ca în 2015 acesta să ajungă la 10%.

Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că aceasta nu este o doar o promisiune, ci va fi prevăzută în bugetul de anul viitor, relatează Agerpres.

”Am avut mai multe evaluări asupra modului în care s-a desfăşurat activitatea în ultima vreme şi considerăm că pentru anii următori, primul semnal vrem să îl dăm în 2014, să creştem fondurile alocate medicinii prespitaliceşti. Vom încerca să creştem anul viitor substanţial (n.red.: fondurile alocate) şi vreau să nu o luaţi ca pe o promisiune şi ca pe un adevăr pe care politica publică pe care eu o fac în calitate de ministru trebuie să dovedească că ce spun şi fac şi a face înseamnă a pune în buget ceea ce spui. Anul viitor bugetul medicinii de familie va mai creşte faţă de anul 2013 până probabil la un procent de 8,5 – 9% din FNUASS, urmând să ajungem la acel de 10% în anul 2015”, a afirmat Nicolăescu, citat de Agerpres.

El a declarat că anul viitor vor creşte mult şi fondurile alocate medicinii de ambulatoriu şi se vor dezvolta centrele de permanenţă şi centrele multifuncţionale.

”De asemenea, vom încerca să dezvoltăm substanţial îngrijirile la domiciliu, să dezvoltăm substanţial îngrijirile de variaţie. Este absurd să ţii în spital un om încă 3-4 zile numai ca să-i faci trei injecţii pe zi în loc să îl trimiţi acasă şi să trimiţi o asistentă care să îi facă cele trei injecţii pe un program de îngrijire la domiciliu, care te costă mult mai puţin şi omul însuşi este mai mulţumit decât să stea în acea atmosferă de spital în loc să stea la el acasă şi să ştie că beneficiază de nişte servicii care îi duc rezolvarea problemelor de sănătate pe care le are. Avem toate aceste probleme în lucru şi atunci când vom merge cu bugetul în Parlament vom găsi acolo toate acestea sub formă bugetată”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Nicolăescu, acţiunea pe care va pune accent Ministerului Sănătăţii în anul 2014 va fi dezvoltarea centrelor de permanenţă, însă medicii de familie nu trebuie să fie îngrijoraţi că vor primi sarcini fără să primească şi finanţare. “Vom da echilibrat activităţi, servicii, împreună cu contravaloarea, care sper ca de data aceasta să fie corectă, a activităţii pe care o prestează”, a spus ministrul Sănătăţii. Acesta a mai precizat că doreşte promovarea serviciilor multifuncţionale, pentru că ele trebuie să dea cât mai multe servicii medicale de specialitate către pacienţi, iar aceştia să se adreseze cât mai puţin spitalului, care trebuie să îşi reia rolul pe care îl are şi nu să fie de toate.

La Craiova a avut loc cea de-a treia întâlnire regională a Ministerului Sănătăţii pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică.

Eugen Nicolăescu, Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, s-au întâlnit cu autorităţile judeţene şi reprezentanţii structurilor sistemului sanitar din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, reprezentanţi ai colegiilor judeţene ale medicilor, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din fiecare judeţ, reprezentanţii societăţilor şi patronatelor medicilor de familie, reprezentanţi ai organizaţiilor judeţene ale sindicatelor, ai ordinului asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali, managerii spitalelor publice, reprezentanţii colegiilor judeţene ale farmaciştilor, conducerile DSP-urilor, conducerile caselor judeţene de sănătate.

În cadrul dezbaterii au fost abordate direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.

Sursă: Agerpres

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: