Politici de Sanatate

Eu voi dona, dar tu? Donează sânge!

30 iunie
11:21 2014
Eu voi dona, dar tu?  Donează sânge!

Încercaţi să vă imaginaţi un doctor cu mâinile legate. Aceasta este o situaţie cu care ne confruntăm adesea; înaintea unei operaţii, chirurgul se întreabă dacă are sângele necesar acelei intervenţii. În cazul unei operaţii programate, centrele de transfuzie pot strânge şi trimite pungile de sânge necesare, dar în urgenţe acest lucru devine imposibil. Uneori, dacă un pacient are o grupă rară este greu de găsit sângele pentru operaţie, chiar dacă se ştie din vreme ziua intervenției.

Un spital de copii cere uneori 12-14 pungi cu sânge/zi, dar un spital mare (Fundeni, de exemplu) cere 600 de pungi zilnic, în condițiile în care Centrul de Transfuzie Sangvină Bucureşti nu are mai mult de 150 – 180 de donatori pe zi. Ce se întâmplă cu restul bolnavilor? Unele intervenţii pot fi amânate, dar altele nu, iar aceste situaţii devin drame.

Oricare dintre noi sau dintre rudele noastre poate ajunge într-o situaţie-limită, într-o zi. Oricine poate fi victima unui accident şi atunci de ce acest refuz al populaţiei de a dona? Cu 4% donatori am putea acoperi nevoia de sânge, în schimb cu 1,7% acoperim numai jumătate din urgenţe (subliniat cu culoare… tot paragraful).

În celelalte ţări europene, donarea de sânge benevolă are o tradiţie şi a fi donator este o mândrie; familiile regale au oferit întotdeauna exemplu în acest sens, membrii acestor familii fiind donatori de sânge, devenind astfel modele în aceste ţări care își asigură fără probleme cantitățile necesare de sânge.

doneaza sange2Educația referitoare la acest subiect începe în aceste ţări în cei dintâi ani de şcoală şi se continuă cu informaţii, din ce în ce mai complexe, până la maturitate.

Ce înseamnă actul donării de sânge?

Donarea efectivă se face în câteva minute (5-8 minute). Procedura completă înseamnă un consult medical şi completarea unui chestionar. Cel mai bine este să donezi în cursul dimineţii (ziua de donare fiind liberă şi plătită prin lege).

Înainte de donare este recomandat să se mănânce ceva uşor: un sandvici cu dulceaţă, un baton/corn, să se bea neapărat lichide – ceai, suc fără acid, lapte.

Donatorul trebuie să aibă minimum 50-52 kg, vârsta între 18 și 60 de ani, să nu aibă boli cronice (ulcer, hepatită, diabet, epilepsie). Femeile în timpul sarcinii şi al alăptării nu pot dona.

După consultul medical, în timpul căruia eşti ascultat la plămâni, la inimă şi ţi se ia tensiunea, eşti trimis la un laborator unde, printr-o simplă înţepătură în deget se stabilesc grupa de sânge, Rh-ul şi hemoglobina, pentru a vedea dacă eşti anemic. Dacă totul este în regulă, urmează donarea propriu-zisă.

Cantitatea de donare standard internaţională este de 450 ml).

Sângele donat se reface în mai puţin de o oră cantitativ şi în circa 10 zile calitativ. Oricum, nimeni nu este acceptat la următoarea donare înainte de 70 de zile, pentru siguranţa donatorului.

4 Iunie – Ziua Mondială a Donatorului

Această zi a fost aleasă ca sărbătoare mondială a donării de sânge pentru că este ziua de naştere a doctorului Karl Landsteiner, patolog şi imunolog, cel care a descoperit, în anul 1900, trei tipuri de sânge uman, ulterior numite A, B şi 0. În anul 1902, el a descoperit şi al patrulea tip de sânge, care a primit numele AB. Lui Karl Landsteiner i s-a acordat, în 1930, Premiul NOBEL pentru medicină.

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS) a sărbătorit în fiecare an, pe 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge printr-un eveniment special, de multe ori într-un loc public din Capitală. A avut campanii de educare şi de motivare a donării în şcoli, licee, universităţi şi corporaţii.

Toate acestea pot fi urmărite pe site-ul fundaţiei –www.doneazasange.ro.

Înfiinţată în anul 2000, Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge are, în prezent, 1.000 de membri activi, donatori de sânge, şi mai mulţi membri care promovează donarea. Întreaga activitate a FDBS este non-profit, strict în spirit umanitar. Proiectele fundaţiei au fost aplicate atât în Bucureşti, cât şi în ţară pe diverse segmente ale populaţiei, toate urmărind ideea promovării donării benevole şi neremunerate de sânge.

Fundaţia este membră, încă de la înfiinţare, a Federaţiei Internaţionale a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge (FIODS), organism care susţine, promovează şi reglementează donarea benevolă de sânge în toată lumea, având 74 de ţări membre. Începând din acest an, preşedintele organizaţiei de tineret a FDBS a fost ales în funcția de Secretar General al acestei federaţii, ceea ce este o mare onoare pentru România.

Populaţia României este de 21,7 milioane de locuitori (conform ultimului recensământ). Numărul donatorilor de sânge este 1,7% din numărul locuitorilor, număr care nu poate acoperi toate accidentele, toate leucemiile, naşterile cu probleme, operaţiile, bolile grave etc.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: