Politici de Sanatate

Eliminarea tuberculozei în era dezvoltării durabile: un răspuns multisectorial

17 noiembrie
17:37 2017
Eliminarea tuberculozei în era dezvoltării durabile: un răspuns multisectorial

Miniștrii, liderii organizațiilor ONU, ONG-urile, reprezentanții la nivel înalt ai societății civile, ai mediului academic și ai sectorului corporativ se vor întruni la Moscova în perioada 16-17 noiembrie 2017 la prima Conferință ministerială globală a OMS pentru a pune capăt tuberculozei (TB).

Găzduit de Ministerul Sănătății al Federației Ruse, Conferința ministerială „Încheierea Tuberculozei în Era Dezvoltării Durabile: un răspuns multisectorial” își propune să accelereze eforturile tuturor statelor membre OMS pentru a lua măsuri eficiente prin care să se pună capăt epidemiei globale de TB până în 2030, o abordare multisectorială și interdisciplinară în cadrul agendei de dezvoltare durabilă.

În cadrul Conferinței va fi semnată o declarație ministerială care va conține angajamente puternice din partea țărilor de a accelera acțiunile de stopare a tuberculozei și de îndeplinire a etapelor de realizare a obiectivelor pentru 2030. Aceasta va informa Adunarea Generală a ONU la nivel înalt privind TBC în 2018.

Eliminarea TB

TB este una dintre primele 10 cauze ale deceselor la nivel mondial în 2015, provocând 1,8 milioane de decese, dintre care 0,4 milioane sunt persoane cu HIV. În 2015 au existat aproximativ 10,4 milioane de cazuri noi de tuberculoză la nivel mondial. Criza de sănătate publică a tuberculozei rezistente la medicamente (MDR-TB) continuă. Deși 49 de milioane de vieți au fost salvate prin eforturi globale începând cu anul 2000, acțiunile și investițiile sunt mult mai mici decât cele necesare pentru a pune capăt epidemiei de TBC. Țările trebuie să se deplaseze mult mai repede pentru a preveni, a detecta și a trata tuberculoza, dacă trebuie să îndeplinească obiectivele globale. Aceasta necesită acțiuni multisectoriale în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă (SDG).

70 de SDG-uri au fost adoptate de statele membre ONU în septembrie 2015. Încheierea epidemiei de TB este o țintă în cadrul SDG3 – „Asigurarea vieții sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele”.

Invitații la conferință:

– miniștri ai Sănătății și miniștri din alte sectoare (de exemplu: finanțe, dezvoltare socială, justiție) vor fi invitați să participe, inclusiv din primele 40 de țări cu cel mai mare risc la TB și TB rezistente la medicamente multilaterale (MDR-TB);

– lideri ai organizațiilor ONU, agențiilor de dezvoltare și organismelor regionale;

– organizații neguvernamentale, reprezentanți ai societății civile, persoane și comunități afectate, precum și instituții academice și de cercetare, fundații filantropice și entități din sectorul privat.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: