Politici de Sanatate

ECDC și OMS solicită îmbunătățirea practicilor de testare HIV

29 noiembrie
10:43 2017
ECDC și OMS solicită îmbunătățirea practicilor de testare HIV

1 din 2 persoane cu HIV din Europa este diagnosticată cu întârziere

Regiunea Europeană a OMS este singura regiune la nivel mondial în care numărul noilor infecții cu HIV este în creștere. Cu peste 160.000 de persoane nou diagnosticate cu HIV în întreaga regiune, incluzând peste 29.000 de cazuri noi din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (UE/SEE), această tendință a continuat și în 2016. Un motiv pentru acest trend îngrijorător: 51% dintre diagnosticările HIV se raportează într-un stadiu târziu al infecției.

Întrebat despre acțiunea UE de a face față testelor timpurii, comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a declarat că “pentru a ne atinge scopul de a pune capăt infecțiilor cu HIV trebuie să asigurăm diagnosticarea precoce a tuturor, să abordăm grupurile de risc și cele mai vulnerabile. Trebuie să se colaboreze la nivel transfrontalier, în cadrul organizațiilor, pentru a promova accesul facil la diagnosticare și pentru a combate barierele precum stigmatizarea și discriminarea. Inițiativele Uniunii Europene precum Acțiunea comună privind HIV sunt vitale pentru soluționarea lacunelor în prevenirea HIV și a co-infecției tuberculoase și hepatitei virale printre grupurile greu accesibile. Anul viitor intenționez să prezint o imagine de ansamblu a politicilor și a celor mai bune practici în combaterea HIV – inclusiv prevenirea și testarea timpurie – și să încurajeze toate statele membre și părțile interesate să le pună în practică.”

“Epidemia cu virusul HIV continuă să crească într-un ritm alarmant în regiunea europeană, mai ales în partea de est a acesteia care găzduiește aproape 80% din cele 160.000 de noi diagnostice HIV. Acesta este cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate vreodată într-un an. Dacă această tendință persistă, nu vom reuși să atingem obiectivul privind dezvoltarea durabilă de a pune capăt epidemiei cu HIV până în 2030”, avertizează dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa. “Testarea persoanelor cu întârziere, în special a celor cu risc crescut de infecție, are ca rezultat un tratament tardiv și contribuie în continuare la răspândirea continuă a infecției cu HIV. Persoanele diagnosticate mai târziut, au mai multe riscuri de a dezvolta SIDA, ducând astfel la mai multă suferință și moarte.”

Două treimi dintre persoanele de peste 50 de ani sunt diagnosticate cu întârziere

Datele privind HIV/SIDA pentru anul 2016, publicate recent de ECDC și Oficiul Regional pentru Europa al OMS, arată că proporția celor diagnosticați cu întârziere crește odată cu vârsta. În întreaga regiune, 65% (U /SEE – 63%) dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste au fost diagnosticate cu întârziere în cursul infecției cu HIV.

Mai ales în acest grup de vârstă mai înaintată, serviciile de sănătate din comunitate joacă un rol esențial în oferirea de oportunități pentru diagnosticarea mai devreme a infecției cu HIV. Testarea HIV bazată pe condiții de sănătate specifice, precum alte infecții cu transmitere sexuală, hepatită virală, tuberculoză sau anumite tipuri de cancer, ar putea, de asemenea, să ducă la o diagnosticare îmbunătățită.

Diagnosticul precoce, o necesitate

Oficiile regionale ale OMS și directorii ECDC subliniază că pentru a reduce numărul de viitoare infecții cu HIV, Europa trebuie să se concentreze pe trei domenii principale:

  • acordarea de prioritate măsurilor de prevenire eficiente și cuprinzătoare, cum ar fi sensibilizarea; promovarea sexului sigur, a prezervativelor și terapiei de substituție, furnizarea de programe de schimb de seringi și profilaxia pre-expunere pentru HIV;
  • furnizarea de servicii eficiente de consiliere și testare HIV, inclusiv servicii de diagnoză rapidă, testare HIV pe bază de comunitate și auto-testare HIV;
  • asigurând accesul rapid la tratament și îngrijire calitativă pentru cei diagnosticați.

Diagnosticul precoce este important deoarece permite persoanelor să înceapă mai devreme tratamentul împotriva HIV, ceea ce crește șansele de a trăi o viață lungă și sănătoasă. În plus, reduce riscul de:

  • transmiterea în continuare a HIV, deoarece tratamentul eficient are ca rezultat o încărcătură virală nedetectabilă, adică virusul nu mai poate fi transmis altora;
  • dezvoltarea bolii SIDA, având în vedere că aproape s-au dublat cazurile de SIDA în partea de est a regiunii în ultimul deceniu;
  • contractarea sau dezvoltarea de tuberculoză, cea mai comună boală care definește SIDA în regiune, în special în partea sa estică.

 

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: