Politici de Sanatate

Dr. Cristian Grasu: Nicio decizie de politică de sănătate nu ar trebui luată fără registre de boli

06 septembrie
15:49 2018
Dr. Cristian Grasu: Nicio decizie de politică de sănătate nu ar trebui luată fără registre de boli

Ministerul Sănătății va realiza peste 100 de registre de boli (inclusiv de boli rare) cu ajutorul mai multor surse de finanțare internaționale (fonduri norvegiene și fonduri europene), a anunțat dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent la cea de-a doua ediție a Cursului Internațional de Boli Neurologice Rare. Potrivit acestuia, registrele de boli sunt instrumente esențiale pentru orice creator de politici de sănătate, iar România nu stă, momentan, prea bine la capitolul acestor baze de date.

”Ca să ai un registru funcțional, toate datele trebuie să urmeze același tipar, trebuie să existe o standardizare. Nicio decizie de politică de sănătate nu ar trebui luată fără astfel de cercetări și fără astfel de informații de date. Vom crea o platformă națională de registre de boală subordonată Ministerului Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică sau prin Agenția Națională de E-health”, a afirmat dr. Cristian Grasu.

Decizia înființării acestei agenții ar putea fi luată chiar în această sesiune parlamentară sau în următoarea. ” La nivel mondial se vorbește foarte mult despre E-health și, de fapt, viitorul aici este. Din ce în ce mai mult ne folosim de informatică pentru a sprijini medicina și pentru a susține pacienții în lupta lor cu boala. Sunt foarte multe aplicații mobile în ziua de azi care ajută persoanele bolnave. Vom ajunge la zilele în care medicul de familie sau medicul curant, pe lângă faptul că îți va prescrie o serie de medicamente și o alimentație specifică, îți va prescrie și o aplicație care să îți arate cum îți duci mai ușor boala și cum ajungi mai repede spre vindecare”, a explicat secretarul de stat.

Bolile rare, fără tratament

Prof. dr. Dafin Mureșanu, preşedinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Insitutului de Cercetare Știinţifică RoNeuro, a atras atenția, în deschiderea Cursului, că este nevoie de un registru pentru fiecare patologie, nu numai pentru bolile rare. ”Avem nevoie de un registru ca să ştim ce se întâmplă în fiecare clipă în patologie. Bolile care creează foarte mari probleme de morbiditate trebuie tratate cu multă seriozitate. Din această cauză, problema registrelor rămâne una foarte importantă, fiindcă fără ele suntem în ceaţă şi nu avem date care să ne orienteze spre ceea ce avem de făcut şi cum avem de făcut.”

Potrivit statisticilor, la nivel mondial au fost identificate, până în prezent, aproximativ 8.000 de boli rare. Peste 95% nu au tratament, apariția lor fiind cauzată în proporție de 80% de factorul genetic, iar 50% sunt predominante la copii.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: