Politici de Sanatate

Deficit, la nivel global, în rândul persoanelor care oferă servicii de îngrijire medicală la domiciliu

20 septembrie
13:49 2013
Deficit, la nivel global, în rândul persoanelor care oferă servicii de îngrijire medicală la domiciliu

Numărul din ce în ce mai mare al bolnavilor de Alzheimer a dus la existența unui deficit, la nivel global, în rândul persoanelor care oferă servicii de îngrijire medicală la domiciu. Conform unui raport publicat recent, numărul persoanelor în vârstă dependente de îngrijire la domiciliu se va tripla până în 2050, când se preconizează că va atinge cifra de 277 milioane.

Jumătate din numărul total al persoanelor vârstnice, care necesită îngrijire medicală la domiciliu, suferă de demență, se arată într-un raport realizat de Organizația Alzheimer’s Disease International (ADI), și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități.

Toate părțile implicate trebuie să înțeleagă rolul central pe  care îl are sistemul de îngrijiri medicale la domiciliu și ar trebui să constituie o prioritate, implementarea unor acțiuni la nivel național. De asemenea, sunt necesare dezbateri despre cum să fie asigure aceste servicii de îngrijiri medicale, pe termen lung, generațiilor viitoare.

Alzheimer este o boală a creierului pentru care nu există, până în acest moment, tratament. Aceasta afectează memoria, gândirea și comportamentul și reprezintă o povară din ce în ce mai mare pentru societățile și economiile din toată lumea.

În prezent, costul pentru îngrijirea bolii, la nivel global, reprezintă o sumă mai mare de  600 miliarde de $, aproximativ 1% din PIB-ul întregii planete – și este în creștere, așa cum se arată în raportul amintit mai sus.

Luând în calcul declinul demografic și faptul că ne confruntăm cu îmbătrânirea populației în întreaga lume, sistemul tradițional de îngrijire ”informală” din SUA, UE și în celelalte state, caracterizat de familie, prieteni și comunitate,  va reprezenta un real suport.

Cu toate acestea, la nivel global 13% din persoanele cu vârste de peste 60 de ani cer în mod frecvent îngrijire medicală specializată pe termen lung. Iar între 2010 și 2050, numărul total al persoanelor în vârstă care vor solicita astfel de îngrijiri se va tripa de la 101 milioane la 277 milioane, conform raportului.

Martin Prince, profesor la Institutul de Psihiatrie de la King’s College London și autorul raportului, a declarat că factorii de decizie care au gestionează sistemul de îngrijiri medicale la domiciu trebuie să conștientizeze că ”persoanele cu demență prezintă nevoi speciale”.

Comparând cu alte persoane care necesită îngrijire medicală la domiciu pe termen lung, persoanele care suferă de demență au nevoie de un grad mai mare de atenție dedicată îngrijirii, un nivel mai mare de lucru și de supervizare, iar acestea sunt asociate cu o presiune mai mare asupra persoanelor care prestează astfel de servicii. iar costul este mai ridicat”, a adăugat Prof. Martin Prince. ”Persoanele care suferă de demență au nevoie de îngrijire medicală încă de la început, iar pe parcursul bolii sunt foarte utile planificarea avansată, monitorizarea și coordonarea”.

Organizația ADI a afirmat că bugetele de cercetare în privința cazurilor de demență – cauză, tratament și îngrijire medicală specializată – necesită o creștere de până la 10 ori pentru a atenua impactul provocat de creșterea numărului celor ce suferă de această boală.

O soluție ar putea fi aplicarea tehnologiilor de telemedicină în sistemul de îngrijiri la domiciliu, dar și utilizarea tehnologiilor digitale și multimedia în formarea profesioniștilor.

Sistemul de îngrijiri la domiciu trebuie să ocupe un loc important în cadrul politicilor de sănătate din țările europene.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: