Politici de Sanatate

Datoria României este să folosească fondurile europene

12 mai
13:47 2017
Datoria României este să folosească fondurile europene

Fondurile europene nerambursabile, indiferent de sursa lor  de proveniență, au fost și vor fi  un ajutor important pe care Uniunea Europeană îl acordă statului român. Prin urmare, avem obligația să ne folosim toate pârghiile legale pentru o cât mai bună și mai eficientă absorbție  și utilizare a acestor finanțări.

Într-o perioadă, am făcut parte din echipa Ministerului Fondurilor Europene. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care subiectul accesării fondurilor nerambursabile în domeniul sănătății este  unul care mie îmi este foarte apropiat și despre care cred cu tărie că poate fi utilizat cu succes ca posibilitate de finanțare a sistemului medical, sistem medical ce are nevoie și de o altă sursă de finanțare, suplimentară bugetului de stat.

În acest sens, în urma strânsei colaborări între cele două ministere (Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene) și urmând linia programului de guvernare asumat, am reușit până acum să închidem cu succes un apel de proiecte dedicate creșterii competențelor cadrelor medicale, în valoare de 85 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați doar de instituțiile din subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății pentru formarea și instruirea medicilor și asistentelor medicale.

Ca noutate față de apelurile anterioare, în acest an am inclus pe lista beneficiarilor eligibili o categorie care până acum a fost un pic neglijată, din acest punct de vedere – cea a medicilor rezidenți.

În același timp, am reușit să definitivăm două ghiduri de finanțare, unul deja apărut în dezbatere publică, celălalt în procedură de aprobare pentru programul de screening. Acesta din urmă este un program de testare populațională, la care vor avea acces membrii comunităților defavorizate și membrii grupurilor vulnerabile. În urma finalizăriii acestor apeluri de proiecte, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” va efectua testări și analize prenatale și preconcepționale, iar Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va efectua investigații pentru diagnosticarea rapidă a infecției tuberculoase. Aceste două proiecte vor avea o finanțare substanțială, ele putând beneficia de aproximativ 15 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Conform calendarului de lucru aprobat la începutul acestui an, mai avem în lucru pentru perioada imediat următoare trei ghiduri de screening în domeniul oncologiei.

O altă sursă de finanțare pe care am identificat-o împreună cu echipa din cadrul Ministerului  Sănătății și pe care am utilizat-o cu succes, fapt dovedit și de rata mare de absorbție de aproape 93% până în acest moment, o reprezintă Mecanismul Financiar Norvegian.

Instrumentul de finanțare al Mecanismului Norvegian este o sursă de finanțare foarte apreciată la nivelul beneficiarului, deoarece acesta oferă mai multe posibilități și o gamă mai largă de cheltuieli eligibile. Cea mai importantă diferență între acest mecanism și celelalte mecanisme financiare cu fonduri nerambursabile este procentul crescut pe care orice beneficiar îl poate folosi pentru achiziționarea de echipamente necesare desfășurării și implementării proiectelor. Procentul admis este de 50%, față de doar 10% în cazul celorlalte programe operaționale disponibile în acest moment.

Programul pune accent pe asistența medicală primară, inclusiv pe asistența pentru copii și bătrâni, și se adresează nevoilor specifice ale grupurilor minoritare, cu accent pe populația rromă. În același timp, contribuie la consolidarea asistenței medicale primare în termeni de cantitate și calitate a serviciilor oferite.

Prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014, Regatul Norvegiei a acordat Ministerului Sănătății un grant în valoare de 22.603.999,85 euro, la care se adaugă o cofinanțare  națională de 3.988.941,15 euro pentru măsuri care vizează îmbunătățirea sănătății publice și reducerea inegalităților în domeniul sanitar. Acest program se derulează începând cu 16 ianuarie 2014 și până la 31 decembrie 2017.

A doua fază a programului se va derula între 2017 și 2024 și va avea o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, finanțare europeană. Va fi implementat de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (NIPH) și cu Directoratul Norvegian de Sănătate (HDIR), dar și de alte entități din subordinea Ministerului Sănătății, care și-au arătat capacitatea de a gestiona cu succes astfel de proiecte în perioada anterioară.

În final, aș vrea să subliniez încă o dată importanța acestor finanțări externe și importanța pe care accesarea lor o are pentru România și pentru sistemul medical. Sistemul medical românesc are datoria să folosească aceste oportunități de finanțare externă la întregul lor potențial, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea calității actului medical în toate formele sale.

Dan Dumitrescu, secretar de stat Ministerul Sănătății

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: