Politici de Sanatate

Date statistice oferite de Comisia Europeană

24 august
15:47 2017
Date statistice oferite de Comisia Europeană

Comisia Europeană pune la dispoziția tărilor membre o serie de date statistice în funcție de care fiecare stat își poate gândi propria strategie de sănătate publică.

Indicatorii principali de sănătate europeni (ECHI), cunoscuți anterior ca Indicatori de sănătate ai Comunității Europene, sunt rezultatul unei cooperări pe termen lung între statele membre UE și Comisia Europeană. Trei proiecte ECHI (1998-2001, 2001-2004, 2005-2008) finanțate în cadrul programelor UE în domeniul sănătății au stabilit primele liste de indicatori ECHI, ​​având ca scop crearea unui sistem de informații și cunoștințe comparabile privind sănătatea pentru monitorizarea sănătății la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013, UE a finanțat acțiunea comună privind monitorizarea indicatorilor de sănătate din Comunitatea Europeană (ECHIM). JA ECHIM s-a bazat pe realizările anterioare și a elaborat definiții mai precise ale indicatorilor și a continuat implementarea acestora în statele membre. Unul dintre scopurile ECHIM a fost consolidarea și extinderea sistemului indicatorilor ECHI către un sistem durabil de monitorizare a sănătății în Europa, care să sprijine strategia UE în materie de sănătateActivitatea a fost realizată în strânsă colaborare cu statele membre, Comisia Europeană, Eurostat, OMS, OCDE și alte organizații internaționale. JA s-a încheiat în iunie 2012, iar rezultatul principal a fost o listă de 88 de indicatori de sănătate.În mai 2013, grupul intitulat Expert Group on Health Information a convenit să redenumească ECHI în European Core Health Indicators. Definițiile și colectarea datelor sunt în vigoare pentru aproape 60 din 88 de indicatori ECHI. Indicatorii aflați în curs de elaborare au nevoie de perfecționare în continuare înainte de a fi accesibili în instrumentul de date ECHI. Ei sunt grupați în cinci capitole principale. Indicatorii se află la intersecția problemelor de politică și a seturilor de date. Din aceste motive, Comisia Europeană prezintă și alți indicatori europeni de sănătate care nu fac parte din sistemul ECHI, ​​dar sunt totuși folositori pentru părțile interesate din domeniul sănătății. Indicatorii următori sunt, de asemenea, accesați direct prin intermediul instrumentului de date ECHI.Atunci când se consideră utilă sau adecvată, este aplicată stratificarea după sex și vârstă. Defalcările pe niveluri socio-economice sau regionale sunt furnizate pe măsură ce devin disponibile.

Indicatorii pot fi gasiti aici: http://ec.europa.eu/health/dyna/echi/datatool/index.cfm?indlist=10a

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: