Politici de Sanatate

CT-uri și RMN-uri pentru 34 de spitale din țară

09 ianuarie
17:19 2018
CT-uri și RMN-uri pentru 34 de spitale din țară

Ministrul Sănătății Florian Bodog a semnat astăzi, 9 ianuarie, la Palatul Victoria, trei contracte în valoare totală de 19,8 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente medicale de imagistică. În total, 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu 14 echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf, 24 de echipamente de Rezonanță Magnetică Nucleară și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). La semnarea contractelor au fost prezenți reprezentanții companiilor furnizoare de echipamente, premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, președinții de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate.

Sănătatea este o prioritate a Guvernului, alături de educație și infrastructură. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important în asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de altă parte, este normal ca fiecare român să beneficieze de sprijin atunci când are o problemă de sănătate”, a afirmat premierul Mihai Tudose. Șeful Executivului i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale și pe managerii de spital prezenți la ceremonie că au un partener în Guvern în responsabilitatea lor de a aduce îmbunătățiri sistemului medical.

„Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.  Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

În cadrul ceremoniei de semnare a celor trei contracte, ministrul Sănătății a prezentat și stadiul proiectelor derulate în cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială:

Contracte finalizate:

 • Dotarea sectiilor UPU din spitalele universitare și judetene- achiziționarea unui număr de 5472 echipamente pentru 78 spitale, în 2017
 • Dotarea secțiilor ATI din spitalele universitare și judetene- achiziționarea unui număr de 277 de echipamente pentru 56 spitale, în 2017

Contracte în derulare:

 • Dotarea cu  echipamente de radioterapie a  5 centre din țară ( Spitalul Județean Constanța, Spitalul Județean Galați, Spitalul Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
 • Dotarea laboratorului ANMDM cu 14 echipamente de laborator, în anul 2017
 • Lucrări de reabilitare la secția de radioterapie din Spitalul Universitar de Urgență Elias

Contracte în curs de semnare:

 • Semnarea contractului  pentru dotarea cu  echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, a Spitalului Județean Craiova și a Institutului Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
 • Semnarea contractului pentru achiziția a 8  unități mobile de screening de cancer de col uterin.
 • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente medicale pentru UPU – 90 de echipamente pentru 71 de spitale.
 • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziția a 2400 de  echipamente medicale pentru 51 de secții ATI și 4 secții de Mari Arși ( Timișoara, Iași, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni ).
 • Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente de laborator pentru ANMDM – 8 buc.

 Achiziții care sunt în proces de evaluare:

 • Servicii de consultanță pentru expertizare tehnică și proiectare pentru realizarea a 4 obiective de investiții: Tg Mureș, Timișoara, Bagdasar Arseni și Grigore Alexandrescu
 • Servicii de consultanță pentru expertizare tehnică și proiectare pentru realizarea extinderii și modernizării sectiei ATI din Institutul Clinic Fundeni
 • Servicii de consultanță de verificare tehnică a proiectelor

Achiziții care se vor lansa în ianuarie 2018:

 • Achiziționarea de echipamente medicale pentru secțiile de chirurgie generală și mari arși.
 • Achiziția de echipamente medicale pentru sistem de telemedicină pentru UPU,  pentru un număr de 102 spitale.

Achiziții în pregătire pentru Trimestrul 1 2018:

 • Reabilitarea buncărului pentru secția de radioterapie din Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca
 • Extindere și modernizare secțiilor UPU din spitalele județene Brașov și Oradea
 • Achiziția serviciului de asistență tehnică privind supervizarea lucrărilor de construcții pentru toate investițiile în infrastructura de sănătate incluse în proiect finanțat de către BIRD
 • Achiziția a 100 de autovehicole de transport pacienți

De asemenea, în cursul lunii ianuarie, printr-o finanțare acordată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, vor fi efectuate recepțiile finale la lucrările efectuate la două secții de neonatologie din maternitățile din  Sibiu și  Spitalul Universitar de Urgență București, precum și recepția  lucrărilor la secția de neonatologie din maternitatea Brașov. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansată procedura de achiziție pentru 76 de mese de nașteri care vor dota 15 maternități, iar în luna martie 2018 va fi efectuată recepția finală a  lucrărilor efectuate la secția de neonatologie din maternitatea Cluj.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: