Politici de Sanatate

Crucea Roșie și NovoNordisk, parteneriat pentru boli cronice

23 aprilie
16:54 2018
Crucea Roșie și NovoNordisk, parteneriat pentru boli cronice

În prezent, mult mai mulți oameni sunt afectați de boli cronice netransmisibile decât de boli transmisibile. Această situație nu se reflectă și în resursele alocate pentru sănătate în general, și cu atât mai puțin în situațiile de criză umanitară. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), Crucea Roșie Daneză (CRD) și Novo Nordisk au anunțat în 18 aprilie 2018 stabilirea unui parteneriat pentru a aborda problema tot mai mare a bolilor cronice care afectează milioane de oameni aflați în situații de criză umanitară la nivel mondial.

Parteneriatul are trei componente majore:

  • Asigurarea unei aprovizionări eficiente cu insulină umană în fiole la costuri scăzute pentru operațiunile Crucii Roșii de la nivel global
  • Sprijin oferit de Novo Nordisk pentru programele de sănătate ale CICR și CRD, inclusiv eforturi de îmbunătățire a prevenției și îngrijirilor medicale pentru BCN
  • 2-3 proiecte pentru a le oferi îngrijiri persoanelor cu hipertensiune și diabet aflate în situații de criză umanitară, ce vor fi derulate în decurs de trei ani.

În prezent, peste 65 de milioane de oameni fug din calea conflictelor. În mod tradițional, actorii din sectorul umanitar și al sănătății și-au concentrat eforturile pe problemele medicale acute, precum diferite leziuni și boli infecțioase. Totuși, nevoile medicale ale oamenilor afectați de crizele umanitare, inclusiv ale celor strămutați forțat și ale comunităților gazdă, sunt mult mai mari.

„Bolile netransmisibile sunt ucigași tăcuți, dar adesea sunt ignorate în timpul conflictelor armate. Toți oamenii au nevoie de acces la infrastructură medicală adecvată și medicamente pentru a-și controla sănătatea. Dacă ne uităm la țări precum Yemen, Siria, Irak și nu numai, viețile a mii de oameni vor fi puse în pericol din cauza bolilor de care suferă,dacă nu primesc medicamentele esențiale de care au nevoie, cum este insulina pentru diabet”, a declarat Peter Maurer, președintele CICR.

Pentru oamenii aflați în situații de criză umanitară, riscul de agravare a bolilor cronice precum diabetul și hipertensiunea este de 2-3 ori mai mare decât era înainte. Se estimează că diabetul este cauza uneia din patru amputări de membre la pacienții de la Centrele de recuperare fizică ale CICR din Yemen, Siria și Irak. Parteneriatul își propune să fie un deschizător de drumuri cu scopul de a satisface nevoile urgente ale milioane de oameni vulnerabili care trăiesc cu BCN.

„Cele trei organizații ale noastre și-au asumat angajamentul de a aborda aceste nevoi medicale încă nesatisfăcute, printr-un parteneriat explorator care combină ariile noastre de expertiză”, a declarat Lars Fruergaard Jørgensen, CEO al Novo Nordisk.

Anders Ladekarl, Secretarul General al Crucii Roșii Daneze, a adăugat: „În cadrul parteneriatului, organizațiile noastre își vor folosi influența și amploarea pentru a face mai multe în ceea ce privește satisfacerea nevoilor persoanelor cu BCN aflate în situații de criză umanitară și vor promova acest demers împreună cu alți actori din sectorul umanitar și al sănătății. Acest parteneriat este un prim pas pentru a ne realiza aspirația colectivă ca toți oamenii cu BCN afectați de crizele umanitare să aibă acces la îngrijiri medicale.”

Pentru a asigura o colectare solidă a datelor și generarea de dovezi, parteneriatul va colabora cu Health in HumanitarianCrises Centre din cadrul London School of Hygieneand Tropical Medicine (LSHTM), Directorul Karl Blanchetfiind partenerul academic coordonator.

Fiecare partener va contribui la parteneriat astfel:

CICR va contribui cu expertiza sa în operațiunile și intervențiile umanitare, în special pentru furnizarea de îngrijiri medicale populațiilor aflate în situații fragile și de violență. Împreună cu CRD și partenerii local, CICR va coordona implementarea unor proiecte demonstrative pe teren, inclusiv pentru identificarea persoanelor care au nevoie de tratament pentru diabet și hipertensiune prin intermediul rețelei existente de unități medicale sprijinite de CICR.

CRD va contribui cu cunoștințele sale în domeniul serviciilor de sănătate comunitare și al activităților de clădire de capacități în situații umanitare, cu accent pe prevenirea și gestionarea bolilor cronice. În plus, va facilita accesul la rețelele naționale de organizații ale societății civile, furnizând serviciile relevante pentru contextele locale specifice. Va mobiliza personal și voluntari, inclusiv profesioniști în domeniul medical, cu o experiență semnificativă în operațiunile și intervențiile umanitare.

Novo Nordisk își va adapta procedurile de comandă și producție pentru a satisface mai bine nevoile organizațiilor umanitare. Aceasta include și partajarea cunoștințelor sale cu privire la manipularea și distribuirea de produse care necesită depozitare la rece. Compania va pune la dispoziție experiența sa în clădirea de capacități pentru a îmbunătăți accesul la tratamente pentru diabet, inclusiv prin elaborarea de materiale educaționale pentru prevenirea și tratarea diabetului în context umanitar. Contribuția financiară în cadrul parteneriatului se ridică la 21,5 milioane de coroane daneze (aproximativ 2,9 milioane de euro).

Rolul LSHTM va fi de a derula evaluări ale nevoilor, de a oferi îndrumări pentru conceperea intervențiilor și de a evalua intervențiile, cu scopul îmbunătățirii prevenției și îngrijirilor medicale pentru BCN în contexte umanitare.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: