Politici de Sanatate

Crucea Roșie Română – 143 de ani de activitate umanitară

04 iulie
14:59 2019
Crucea Roșie Română – 143 de ani de activitate umanitară

În anul 2018, Crucea Roșie Română avea 7.917 voluntari, 310.856 de persoane au beneficiat de proiecte și campanii de educație pentru sănătate, 60.768 de persoane au fost instruite să acorde primul ajutor de bază și 26.136 de oameni au beneficiat de programe de informare despre cum să se comporte în caz de dezastru. Sunt doar câteva cifre ce redau o mică parte din ce înseamnă, la acest moment, al aniversării a 143 de ani de activitate umanitară, Crucea Roșie Română.

„Ziua de 4 iulie este un motiv de sărbătoare, dar și momentul în care ne amintim cu respect și recunoștință de cei care au pus bazele celei mai vechi și prestigioase organizații din România. Este vorba de mari personalități ale istoriei române precum Prințul Dimitri Ghica, Nicolae Kretzulescu, George C. Cantacuzino, C.A.Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Dr. Carol Davila. (…) Fiecare generație de voluntari și-a scris propria istorie a binelui, fiecare generație a salvat și a schimbat vieți, chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Astăzi, mulțumesc generației actuale de voluntari care, întocmai înaintașilor lor, își dăruiesc energia și timpul pentru a le fi aproape celor vulnerabili”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română, cu prilejul recepției de aniversare a 143 de ani de activitate a organizației.

În luna iunie 2019, Majestatea Sa Margareta a fost realeasă, pentru patru ani, președintele Crucii Roșii Române. Custodele Coroanei Române a primit 82 de voturi favorabile din totalul de 82 de votanți.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistența umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale  Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor acțiunilor sale. Primul sediu al organizației a fost deschis in Spitalul Colțea din București. Nume sonore ale istoriei și culturii romane – Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prințul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabili.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: