Politici de Sanatate

Cristian Grasu: reprezentanții pacienților, parte din comisiile Ministerului Sănătății

22 august
15:52 2017
Cristian Grasu: reprezentanții pacienților, parte din comisiile Ministerului Sănătății

Se ia în calcul posibilitatea ca reprezentanții pacienților să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Este anunțul făcut în urmă cu câteva ore de Cristian Grasu, seretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei dezbateri publice organizate la minister, privind proiectul de ordin referitor la componența, atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate.

„Dânșii au cerut, eu voi fi interfața cu ministerul și voi da mai departe toate aceste solicitări către grupul de lucru care s-a ocupat de scrierea acestui ordin. Solicitările vor fi tratate cu toată seriozitatea și, ținând cont de antecedente, de comisia de bioetică, bănuiesc că cel mai sigur așa se va întâmpla. Plus propunerea domnului președinte Cezar Irimia care mi s-a părut de bun simț, aceea de a publica pe site-ul Ministerului Sănătății rezumatele tuturor ședințelor, temele discutate”, a declarat Cristian Grasu.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, este de părere că o creștere a numărului de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății de la 28 la 59 reprezintă un real beneficiu pentru pacienți. El a explicat faptul că mai multe comisii înseamnă disecarea patologiilor în sistemul de sănătate publică, deciziile vor veni mai repede iar pacienții nu vor mai fi puși în situația să aștepte.

În ceea ce privește situația în care unii membri ai comisiilor s-ar putea afla în situație de incompatibilitate, Cristian Grasu a spus că nu este nevoie să se stipuleze într-un ordin ceva ce este prevăzut într-o lege. „Fiecare om este răspunzător pentru faptele sale. Dacă eu știu că sunt incompatibil, voi lua decizia corectă și mă voi retrage sau nu mă voi înscrie sau nu voi accepta o nominalizare. Dacă în timp ce îmi desfășor activitatea ca membru într-o comisie constat că am ajuns într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese, la fel cred ca orice om de bună-credință va lua atitudinea corespunzătoare: fie se va suspenda, fie se va retrage”, a explicat secretarul de stat. El a adăugat că, dacă există o persoană care nu este de bună-credință, sunt instituții abilitate care să cerceteze și să pună în aplicare legea. „În același timp, este prevăzut în noul ordin că Direcția de Integritate din Ministerul Sănătății va verifica periodic aspectele declarate de fiecare membru și va sesiza atunci când este cazul apariția unor situații de incompatibilitate, de conflict de interese”, a mai precizat secretarul de stat.

„Legat de incompatibilități, este o lege care le reglementează, este Codul penal, care stipulează această incompatibilitate a medicilor care vin la aceste comisii. Este foarte simplu ca oricare medic care este în incompatibilitate cu evaluarea unui medicament al unei companii cu care a fost într-o relație contractuală să se abțină la vot, să dezbată, să facă parte din comisie, dar să se abțină la vot – asta a fost și propunerea asociațiilor de pacienți. Nu s-a luat în considerare, drept pentru care totul s-a blocat. Noi am suferit foarte mult, a trebuit să acționăm statul în judecată ca să avem acces la medicamentele la care am fi avut acces dacă aceste comisii funcționau în regim normal”, a spus Cezar Irimia.

Cristian Grasu a explicat că în acest moment comisiile de specialitate funcționează la cota de avarie. „Foarte mulți, 43 de medici au renunțat, și-au dat demisia, între decembrie 2016 și martie 2017. În contrapartidă, până la 1 martie s-au înscris 17 persoane pentru 59 de comisii. Într-o comisie sunt cel puțin șase membri”, a arătat Grasu. El a spus că mulți dintre cei care au demisionat nu corespundeau acelor aspecte legate de finanțarea anumitor participări la specializări, la congrese. Cristian Grasu a mai adăugat că se găsesc greu persoane pentru a face parte din aceste comisii. „A fost dificil și în continuare este dificil să le menținem. Experții nu sunt foarte încântați”, a completat secretarul de stat.

„Ne dorim ca medicii de notorietate internațională să fie în aceste comisii, nu să facă parte din comisiile europene unde se decid ghidurile pe patologii iar în comisiile din țara noastră să nu facă parte din cauza acestui criteriu discriminator de incompatibilitate. Avem specialiști de marcă care participă la elaborarea ghidurilor internaționale iar în România nu pot participa la comisiile de specialitate din această cauză. Am mai făcut parte din aceste comisii în 2008, pe vremea domnului ministru Nicolăescu, s-au elaborat atunci multe acte normative. A fost o perioadă bună în care s-au introdus noi medicamente pe lista de compensate și gratuite. Excluderea noastră, așa cum prevede noul ordin, nu este un lucru benefic pentru că alimentează tensiunea între pacienți și minister. Prezența noastră aduce transparență, dorim să fim în comisii pentru acest lucru”, a transmis Cezar Irimia.

Carmen Uscatu, reprezentanta Asociației Dăruiește Viață, a cerut ca membrii comisiilor de specialitate să nu fie aleși în funcție de notorietate. „Comisiile sunt inima acestui sistem medical. Aceste comisii ar trebui să funcționeze cu oameni care își doresc să schimbe ceva. Să asigurăm transparența acestor comisii, vrem criterii de selecție clare”, a spus ea.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au spus că cel mai probabil vor urma noi discuții pentru a fi stabilite în detaliu criteriile de selecție.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: