Politici de Sanatate

Crește bugetul sănătății în Franța

19 septembrie
13:39 2018
Crește bugetul sănătății în Franța

„Fără modificări, sistemul spitalicesc se va prăbuși”, a spus președintele francez Emanuel Macron, într-un discurs la Palatul Elysee. „Trebuie să regândim modul în care organizăm asistența medicală în următorii 50 de ani”. El a promis bani în plus și mai mulți medici în zonele rurale, pentru a ușura presiunea asupra spitalelor din Franța, care scârțâie sub povara constrângerilor bugetare și a închiderii clinicilor din afara orașelor. Anunțul președintelui a venit la câteva zile după ce a spus că va aloca 8 miliarde de euro pentru a ajuta aproximativ 8,8 milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei. Cheltuielile pentru asistența medicală vor crește cu 2,5% în 2019, mai mult decât targetul inițial de 2,3%, și vor ajunge la 400 milioane euro dintr-un buget total de aproximativ 200 de miliarde de euro.
Sistemul public de sănătate din Franța este considerat unul dintre cele mai bune din lume, dar îmbătrânirea populației și constrângerile financiare au pus o presiune suplimentară asupra acestuia. Pacienții se plâng din ce în ce mai mult de camerele de urgență supraaglomerate și, în zonele rurale, de timpii mari de călătorie până la cea mai apropiată clinică, în timp ce asistentele medicale se confruntă frecvent cu o penurie de paturi și de personal. Macron a promis recrutarea a 4.000 de asistenți medicali pentru rezolvarea chestiunilor birocratice, eliberând astfel medicii de povara completării de documente pentru a se ocupa strict de tratarea pacienților.
De asemenea, aproximativ 400 de medici vor fi angajați în zonele rurale unde acoperirea cu specialiști este mică, a anunțat președintele francez, care a dat asigurări că nici un spital nu va fi închis. Unele urgențe non-critice vor fi deviate către clinici locale, pentru a atenua presiunea asupra spitalelor de urgență. Vor fi, de asemenea, disponibile fonduri pentru modernizarea digitală a sistemului de sănătate din Franța dintr-un pachet de 4,9 miliarde de euro rezervat investițiilor „de coeziune socială” în perioada 2018-2022.  Franța alocă aproximativ 11,5% din PIB-ul său pentru sănătate, mai mare decât media UE

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: