Politici de Sanatate

Costul medicamentelor neoptimizate

13 aprilie
15:22 2018
Costul medicamentelor neoptimizate

În ultimul timp, creșterea prețurilor la medicamente a fost în centrul atenției, însă costul real al medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală are implicații mult mai mari, dincolo de partea financiară. Cercetătorii de la Școala de Farmacie și Științe Farmaceutice Skaggs de la Universitatea din San Diego California estimează că bolile și decesele rezultate din terapia non-optimizată a medicamentelor se ridică la 528,4 miliarde de dolari anual, echivalentul a 16% din totalul cheltuielilor de sănătate din SUA în 2016. Analiza este publicată în ediția online din 26 martie a Annals of Pharmacotherapy.

“În mod ideal, atunci când ești bolnav medicul îți prescrie un medicament, îl iei așa cum ți se spune și te faci bine”, a spus Jonathan Watanabe, profesor asociat de farmacie clinică la Școala de Farmacie Skaggs. „Dar ceea ce se întâmplă este că în mare parte din timp regimul medicamentos nu este optimizat. Cu alte cuvinte, prescripția poate să nu fie exact potrivită pentru indicația dumneavoastră – fie medicamentul nu este cel potrivit, fie doza nu este corespunzătoare – sau pur și simplu, indiferent de motiv, nu luați medicamentele conform instrucțiunilor, sau tratamentul cauzează un eveniment advers sau o nouă problemă de sănătate.”

Watanabe a condus studiul cu doctorul Jan Hirsch, profesor de farmacie clinică și președinte al diviziei de farmacie clinică la Skaggs School of Pharmacy și Terry McInnis de la Laboratory Corporation of America și Institutul Get the Medications Right.

Dar problema nu este doar neaderența (a nu lua deloc medicamentul, sau a nu-l lua așa cum a fost prescis), a spus Watanabe. Terapia medicamentoasă cu medicamente neoptimizate include, de asemenea, cazuri în care un medicament contribuie la o nouă problemă de sănătate. De exemplu, inhibitorul ACE pe care îl luați pentru a scădea tensiunea arterială vă provoacă tusea, deci luați un medicament pentru tuse și răceală care conține și un ingredient care crește tensiunea arterială și crește riscul de somnolență și căderi bruște din picioare.

„În acest caz, tratamentul medicamentos funcționează ca o nouă boală”, a spus Hirsch.

Pentru acest studiu, Watanabe, Hirsch și McInnis au creat modele analitice de decizie privind numeroasele complicații care ar putea apărea din cauza unui eșec al tratamentului sau a unei noi probleme medicale cauzate de tratament, inclusiv vizitele la departamentul de urgență, spitalizarea, îngrijirea pe termen lung și medicamentele. Datele provin de la o varietate de surse validate, inclusiv guvernul federal și National Nursing Home Survey.

Cercetătorii au analizat costul actual al fiecărei posibile consecințe precum și costul total anual al bolilor și deceselor care rezultă din terapia neoptimizată cu medicamente la 528.4 miliarde de dolari, cu o variație plauzibilă de la 495.3 miliarde dolari la 672.7 miliarde dolari. Estimările nu includ costurile nemedicale cum ar fi cele de transport sau îngrijire sau costurile indirecte legate de lipsa productivității.

Aceasta este pentru prima dată când datele au fost actualizate după anul 2008, moment în care cheltuielile de sănătate din S.U.A. se ridicau la 290 de miliarde de dolari anual.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: