Politici de Sanatate

Cooperarea la nivel UE în domeniul HTA este importantă pentru pacienți

02 iulie
10:54 2018
Cooperarea la nivel UE în domeniul HTA este importantă pentru pacienți

Parlamentul European a găzduit la începutul lunii iunie reuniunea What Future for EU Cooperation on HTA? a grupului parlamentar de sprijin al Parteneriatului pentru Accesul Pacienților (PACT). În raportul final al întâlnirii, PACT a salutat propunerea Comisiei privind viitorul cooperării UE în domeniul HTA (Health Technology Assessment) și potențialul acesteia de a îmbunătăți accesul pacienților din UE la tehnologii inovatoare în domeniul sănătății.  În întreaga UE, HTA se desfășoară prin intermediul metodologiilor de evaluare diferite; aceasta având ca rezultat concluzii și termene diferite. Din cauza acestei abordări fragmentate, noile tehnologii în domeniul sănătății nu sunt preluate de statele membre cu aceeași viteză; aceste întârzieri în acces sunt dezavantajoase și frustrante pentru pacienți. HTA poate fi un instrument cheie în susținerea durabilității și a calității sistemelor de sănătate. Compararea tehnologiilor de sănătate poate ajuta la alocarea adecvată a bugetelor pentru intervenții eficiente în domeniul sănătății. Evident, medicamentele care și-au dovedit deja valoarea adăugată nu trebuie reevaluate.

Prezent la reuniune, europarlamentarul Cristian Bușoi (raportor IMCO pentru raportul Parlamentului privind propunerea de regulament HTA) a reietrat faptul că „această cooperarea în domeniul HTA va avea avantaje atât pentru pacienți, cât și pentru sistemele de sănătate. Aceasta va contribui la finalizarea funcționării pieței interne și va promova soluții pentru menținerea sistemelor de sănătate durabile. Cu toate acestea, propunerea Comisiei va avea succes numai dacă se poate dezvolta un dialog constructiv între toate părțile implicate, concentrându-se pe soluții solide, pragmatic, care să funcționeze pentru toți. Subsidiaritatea trebuie respectată; de asemenea, soluțiile „de o mărime potrivită” nu vor fi posibile. Deși propunerea Comisiei este solidă, aceasta va fi îmbunătățită în timpul discuțiilor și deliberărilor din cadrul Parlamentului și Consiliului”. De asemenea, Bușoi a declarat că „este timpul pentru o mai mare cooperare, deoarece toate statele membre se confruntă cu provocări  legate de rezistența și durabilitatea sistemelor lor de sănătate. Regulamentul propus va îmbunătăți situația cu privire la siguranța produselor, precum și în ceea ce privește prețurile acceptabile. În prezent, nu este cazul,  există încă întârzieri și inegalități importante legate de accesul pacienților”.

Stanimir Hasardzhiev, Secretar – General PACT, a declarat că „Parteneriatul pentru Accesul Pacienților are scopul de a facilita dialogul cu părțile interesate la nivelul UE; acest tip de dialog ar trebui să aibă loc și la nivel național. Toate părțile interesate, inclusiv politicienii, ar trebui sprijinite pentru a înțelege mai bine locul în care se află beneficiile propunerilor, cum ar fi acest regulament propus. Acestea sunt procese de învățare care pot fi facilitate de către părțile interesate prezente astăzi.”

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: