Politici de Sanatate

Conferința Națională de Somnologie Pediatrică – ediția a 4-a

27 iulie
11:30 2017
Conferința Națională de Somnologie  Pediatrică – ediția a 4-a

Cea de-a 4-a ediție a Conferinței Naționale de Somnologie Pediatrică cu participare internațională, care a avut loc în perioada 30 iunie – 1 iulie la București, a reunit 200 de medici din diferite specialități pediatrice și specialități dedicate vârstei adulte. Multidisciplinaritatea și continuumul vârstei pediatrice către vârsta adultă au reprezentat reperele esențiale ale manifestării. Devenită deja o tradiție în calendarul evenimentelor științifice pediatrice din România, conferința a fost organizată de Asociația pentru tulburările de somn la copii și adolescenți, sub egida Clubului Regal al Medicilor, cu sprijinul logistic al Quinn – the Medicine Media.

Partenerii științifici – Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie și Secțiunea de Somnologie și Ventilația Non-Invazivă a SRP, Asociația Medicilor de Familie din București și Asociația Română de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate – au susținut calitatea evenimentului, subliniind în același timp necesitatea dezvoltării și în țara noastră a somnologiei pediatrice și a formării de specialiști în acest sens.

La deschiderea evenimentului, alături de dr. Mihaela Oros – președintele-fondator al Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți – au participat: conf. dr. Dan Ulmeanu – președintele Clubului Regal al Medicilor, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu – președintele Societății Române de Pneumologie și prof. dr. Florin Mihălțan – coordonatorul Programului Național al Competenței de Somnologie.

Cele mai recente recomandări naționale și internaționale

Lucrările conferinței au abordat aspecte diferite ale fiecărei specialități, reflectând o dată în plus complexitatea și unicitatea fiecărui pacient. În cadrul sesiunilor interactive, prezentările au adus în atenție cele mai recente recomandări naționale și internaționale, rezultate actuale și noutăți în terapia diferitelor afecțiuni. Astfel, speakeri veniți din centre universitare din toată țara, cu experiență în practica clinică, au vorbit despre diagnosticul genetic (dr. Vasilică Plăiașu), rutinele de somn (dr. Cristina Anghel), parasomnii (dr. Daniela Boișteanu) și despre apneea obstructivă în timpul somnului (dr. Doina Todea, dr. Sânziana Lovin, dr. Tamara Marcovici). Plecând de la zonele anatomoendoscopice de interes (dr. Răzvan Hainăroșie), au fost prezentate și opțiunile de diagnostic atât la copii, cât și la adulți – examenul fibroscopic nazo-faringo-laringian (dr. Sorina Dindere), bronhoscopia (prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, dr. Corina Borcea), dar și subiecte mai rar abordate, cum ar fi siesta (prof. dr. Florin Mihălțan) sau sindromul Munchausen by proxy (dr. Daniela Păcurar). O atenție specială a fost dedicată patologiei neuromusculare cu implicații în patologia somnului, atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și opțiunile terapeutice reunite în propunerea de abordare proactivă și implementarea unui standard de îngrijire și la noi în țară. A fost astfel subliniată importanța abordării multidisciplinare în somnologie (dr. Diana Epure), insuficiența respiratorie cronică (dr. Lavinia Davidescu), rolul polisomnografiei și ventilației non-invazive (dr. Valeria Vlăsceanu), investigațiile în stare de veghe și somn, dar și rolul terapiei de susținere a tusei și terapia BiPAP (dr. Mihaela Oros). Patologia neurologică frecvent intricată cu cea a somnului a fost detaliată și în prezentări ale sindromului hipoton (dr. Nina Butoianu), capcane de diagnostic (dr. Oana Tarta-Arsene). Numeroase cazuri clinice au subliniat diferitele aspecte legate de diagnosticul și tratamentul căilor respiratorii și malocluzie (dr. Marinela Bănică), encefalita Rasmussen (dr. Daniela Ștefănescu), capcane de diagnostic în sindromul de apnee în somn la copii (dr. George Lungu) și de sinuzitele în practica pediatrică (dr. Dan Gheorghe). În cadrul Conferinței, au fost prezentate și noutățile de tratament referitoare la metoda insuflației nazale (dr. Irvin Chira) și la tratamentul cu melatonină (dr. Magdalena Sandu).

Atașamentul copilului față de profesioniști

O noutate în perspectiva de abordare în ceea ce privește comunitatea adulților care îngrijesc copii a fost oferită de d-na Valentina Secară, prin prezentarea intitulată „Relația dintre tipul de atașament al copilului și profesioniștii ce intră în contact cu acesta”, iar impactul pe termen lung a fost detașat și în zona nutrițională, prin importanța proteinelor în dezvoltarea copiilor și programarea metabolică (dr. Mihaela Oros). Dr. Cristina Crintea a vorbit participanților despre misiunea și viziunea Clubului Regal al Medicilor.

Speakeri internaționali

A doua zi a conferinței a beneficiat de prezența speakerilor internaționali, personalități ale lumii medicale cu vastă experiență clinică și de cercetare, mai ales în domeniul somnologiei pediatrice. Prof. Reinhold Kerbl (Austria) a prezentat date din parcursul cercetărilor și campaniilor dedicate creșterii gradului de conștientizare asupra sindromului morții subite la sugari și recomandările actuale în acest sens. Prof. Stijn Verhulst (Belgia) a prezentat aspectele practice ale recomandărilor ghidului ERS asupra sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la copii, iar prof. Alp Demireller a vorbit despre chirurgia ORL în apneea de somn și despre o nouă tehnică disponibilă în acest moment, ce constă în stimularea nervului hipoglos. Afectarea cardiacă în apneea de somn la copii, atât de importantă și cu impact pe termen lung, a fost prezentată de dr. Ioana Gheorghiu, iar în sesiunea practică din finalul conferinței a fost exemplificată funcționarea aparatului de susținere a tusei (cough assist).

„Mulțumim tuturor participanților, partenerilor științifici și lectorilor care ne-au onorat prin prezența lor și prin calitatea deosebită a prezentărilor, mulțumim sponsorilor și tuturor colegilor implicați în organizare! Participarea interactivă, prezentările de înaltă ținută științifică, entuziasmul și interesul participanților confirmă calitatea acestui eveniment și pasul înainte făcut în dezvoltarea somnologiei pediatrice în România.“ Dr. Mihaela Oros

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: