Politici de Sanatate

Comisia Europeană vrea consolidarea cooperării între statele membre, pe HTA

31 ianuarie
18:12 2018
Comisia Europeană vrea consolidarea cooperării între statele membre, pe HTA

Astăzi, 31 ianuarie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de stimulare a cooperării între statele membre ale Uniunii Europene pentru evaluarea tehnologiilor în domeniul sănătății. O mai mare transparență va permite pacienților să aibă acces  la informații cu privire la valoarea clinică adăugată a noilor tehnologii de care ar putea beneficia aceștia. Mai multe evaluări ar putea duce la construirea unor instrumente de sănătate mai eficiente, inovatoare și care să ajungă mai repede la pacienți. Pentru autoritățile naționale acest lucru înseamnă că ar putea fi capabile să formuleze politici pentru sistemele lor de sănătate publică pe baza unor dovezi solide. În plus, producătorii nu vor mai trebui să se adapteze diferitelor proceduri naționale.

Vicepreședintele Katainen a declarat: „Consolidarea cooperării în domeniul evaluării tehnologiilor în domeniul sănătății la nivelul UE stimulează inovarea și îmbunătățește competitivitatea industriei medicale. Sectorul sănătății este o componentă esențială a economiei noastre, reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul UE. Propun un cadru de reglementare care să aducă beneficii pacienților din întreaga Europă, încurajând în același timp inovarea, ajutând la adoptarea de inovații de înaltă calitate în medicină și la îmbunătățirea sustenabilității sistemelor de sănătate din UE”.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a adăugat: „astăzi, Comisia a pus roțile în mișcare pentru o mai bună calitate și asistență medicală inovatoare în beneficiul pacienților, în special a celor cu nevoi medicale nesatisfăcute. Mă aștept deasemenea ca din această inițiativă  să rezulte o utilizare mai eficientă a resurselor de către statele membre prin punerea în comun a resurselor și schimburile de expertiză „.

Propunerea de regulament privind evaluarea tehnologiilor în domeniul sănătății (HTA) acoperă noile medicamente și anumite dispozitive medicale noi, oferind baza pentru o cooperare permanentă și durabilă la nivelul UE pentru evaluări clinice comune în aceste domenii. Statele membre vor putea utiliza instrumentele, metodologiile și procedurile comune HTA în întreaga Uniune Europeană, lucrând împreună în patru domenii principale:

1) evaluările clinice comune care se concentrează pe cele mai inovatoare tehnologii din sănătate cu cel mai mare impact asupra pacienților;

2) consultări științifice comune prin care dezvoltatorii pot solicita consultanță din partea autorităților pe HTA;

3) identificarea tehnologiilor emergente în domeniul sănătății pentru identificarea precoce a tehnologiilor promițătoare;

4) continuarea cooperării voluntare în alte domenii.

În mod individual, fiecare țară din UE va continua să fie responsabilă pentru evaluarea aspectelor non-clinice (de exemplu cele economice, sociale, etice) ale tehnologiilor medicale și luarea deciziilor privind prețurile și rambursările.

Pașii următori

Propunerea va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri. Se așteaptă ca, o dată ce aceasta va fi adoptată și intră în vigoare, să devină aplicabilă după trei ani. În urma datei de aplicare, este prevăzută o perioadă suplimentară de trei ani pentru a permite o adaptare progresivă a statelor membre la noul sistem.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: