Politici de Sanatate

Comisia Europeană încurajează schimbul de date privind asistența medicală

27 aprilie
11:28 2018
Comisia Europeană încurajează schimbul de date privind asistența medicală

Datele din UE: Comisia intensifică eforturile de sporire a disponibilității și de stimulare a schimbului de date privind asistența medicală

Comisia Europeană propune un set de măsuri pentru a spori disponibilitatea datelor în UE, pe baza inițiativelor anterioare de stimulare a fluxului liber de date fără caracter personal pe piața unică digitală. Inovația bazată pe date este un factor-cheie pentru creșterea pieței, crearea de locuri de muncă, în special pentru IMM-uri și întreprinderile noi, precum și dezvoltarea de noi tehnologii. Permite cetățenilor să acceseze și să gestioneze cu ușurință datele lor privind sănătatea și permite autorităților publice să utilizeze mai bine datele în domeniul cercetării, al prevenirii și al reformelor sistemului de sănătate.

Vicepreședintele Comisiei pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: “Piața unică digitală se transformă rapid, dar fără date nu vom profita la maximum de inteligența artificială, de calculul de înaltă performanță și de alte progrese tehnologice. Să îmbunătățim serviciile de asistență medicală și educație, rețelele de transport și să facem economii de energie – aceasta este chestiunea utilizării inteligente a datelor. Propunerea noastră va elibera mai multe date din sectorul public pentru reutilizare, inclusiv în scopuri comerciale, reducând costul accesului la date și ajutând în crearea unui spațiu comun de date în UE care să stimuleze creșterea.”

Comisarul pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, spune că „prin comunicarea de astăzi urmărim un plan ambițios, Strategia privind piața unică digitală, pentru a ne asigura că suntem în cea mai bună poziție posibilă de a ajuta întreprinderile noastre și de a proteja cetățenii UE. Cetățenii și întreprinderile vor avea acces la produse și servicii mai bune, dat fiind că din ce în ce mai multe date devin disponibile pentru inovarea bazată pe date „.

Comisarul pentru Sănătate și Securitate Alimentară, Vytenis Andriukaitis este de părere că “propunerea este să se utilizeze întregul potențial al tehnologiilor digitale pentru îmbunătățirea asistenței medicale și a cercetării medicale. Acest lucru va duce la un acces mai ușor la date privind sănătatea, ceea ce va conduce la o mai bună prevenire a bolilor și la îngrijirea centrată pe pacient, răspunsuri rapide la amenințările pandemice și tratamente îmbunătățite”.

Propunerile se bazează pe Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), care va intra în vigoare la 25 mai 2018. Planul de acțiune al Comisiei pune cetățenii pe primul loc în ceea ce privește datele privind sănătatea cetățenilor prin:

– asigurarea accesului cetățenilor la datele lor privind sănătatea și prin introducerea posibilității de a împărtăși date transfrontaliere;

– prin utilizarea seturilor de date mai mari pentru a permite diagnosticele și tratamentul medical personalizat și pentru a anticipa mai bine epidemiile;

– prin promovarea unor instrumente digitale adecvate, care să permită autorităților publice să utilizeze mai bine datele de sănătate pentru cercetare și pentru reformele sistemului de sănătate.

Propunerea de astăzi acoperă, de asemenea, interoperabilitatea înregistrărilor medicale electronice, precum și un mecanism de coordonare voluntară în schimbul de date – inclusiv datele genomice – pentru prevenirea și cercetarea bolilor.

Toate aceste inițiative completează cadrul pentru fluxul liber de date fără caracter personal în UE, prezentat de Comisie în septembrie 2017 și care trebuie încă aprobat de Parlamentul European și de statele membre.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: