Politici de Sanatate

Comisia Europeană a publicat rapoartele cu privire la standardele de calitate și siguranță pentru sângele uman, țesuturi și celule

26 aprilie
14:44 2016
Comisia Europeană a publicat rapoartele cu privire la standardele de calitate și siguranță pentru sângele uman, țesuturi și celule

Comisia a publicat două rapoarte cu privire la punerea în aplicare a legislației UE care stabilește standardele de calitate și de siguranță pentru sânge uman și țesuturi și celule umane.

Conform legislației, donarea atât de sânge uman cat și de țesuturi și celule umane ar trebui să fie voluntară și neremunerată. Ambele rapoarte arată că toate țările UE au luat măsuri pentru a încuraja donarea voluntară și neremunerată, deși interpretarea a ceea ce este considerat compensare și stimulare variază între statele membre.

În plus, ambele rapoarte dezvăluie respectarea adecvată de către țările UE și țările EEA ale cerințelor de calitate și siguranță ale directivelor. Progrese semnificative au fost înregistrate în multe domenii, amplificate de sprijinul continuu prin proiecte finanțate de programe de sănătate ale UE și de alte inițiative.

De asemenea, rapoartele indică unele lacune și dificultăți în aplicarea normelor. Pentru ambele sectoare, aceste dificultăți se referă printre altele la definițiile, protecția donatorilor, cadrul inspecțiilor și a criteriilor de testare și de amânare pentru noile evoluții epidemiologice și tehnologice (de exemplu, testarea pentru malarie).

Comisia are în vedere monitorizarea, inclusiv a unei evaluari în profunzime a cadrului legal.

Ambele rapoarte sunt publicate aici.

 

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: