Politici de Sanatate

Cities Changing Diabetes- noi abordări în prevenția și tratamentul diabetului

09 octombrie
10:10 2018
Cities Changing Diabetes- noi abordări în prevenția și tratamentul diabetului

Noi cercetări arată că serviciile de sănătate și strategiile de sănătate publică ce țintesc reducerea poverii diabetului de tip 2 se pot dovedi ineficiente dacă nu se adresează și factorilor sociali și culturali. Cercetătorii au asociat factori precum obiceiurile alimentare și rolurile tradiționale ale sexelor la creșterea vulnerabilității la diabet în orașe, unde se estimează că, până în 2045, vor locui trei sferturi dintre persoanele cu diabet. Rezultatele studiului Cities Changing Diabetes au fost prezentate la cea de-a 54-a întâlnire anuală a Asociației Europene pentru Studiului Diabetului (EASD 2018) care a avut loc la Berlin.

”Timp de mulți ani, diabetul a continuat să crească într-un ritm alarmant, în ciuda eforturilor susținute ale creatorilor de politici de sănătate și ale furnizorilor de îngrijiri medicale. Este clar că trebuie să abordăm în mod diferit situația”, a spus prof. David Napier, specialist în antropologie medicală al Colegiului Universitar din Londra (UCL).

Alimentat de ratele în creștere rapidă ale obezității, diabetul ar putea afecta unul din nouă adulți până în 2045 – adică mai mult de 730 milioane de persoane. În același interval de timp, costurile asociate îngrijirii bolii ar putea crește cu 39% – de la 775 miliarde de dolari la mai mult de 1 trilion de dolari, accentuând nevoia urgentă de acțiuni specifice.

Factorii sociali și culturali care contribuie la creșterea incidenței diabetului în orașe din întreaga lume includ: practici medicale standard care funcționează ca bariere ale prevenției și îngrijirii diabetului, obiceiuri alimentare care se întrepătrund cu moștenirea culturală, fiind percepute adesea ca oferind un confort, rolurile tradiționale ale sexelor care limitează îngrijirea eficientă în  gospodăriile unde există doar bărbați, etc.

Un al doilea studiu prezentat la EASD 2018 demnostrează că ratele diabetului și obezității sunt în creștere rapidă în fiecare regiune de pe glob. America de Nord și Europa, unde obezitatea este în creștere de câteva decenii, s-ar putea confrunta cu  cea mai mare prevalență a diabetului de tip 2, dar și cu cea mai slabă creștere viitoare a numărului de cazuri. Africa, pe de altă parte, ar putea înregistra o creștere de aproape trei ori a numărului de persoane cu diabet, pe măsură ce populația îmbătrânește, iar prevalența obezității crește. Reducerea cu 25% a ratei obezității pe continent ar însemna o scădere cu 15,3 milioane a numărului de persoane afectate de diabetului de tip 2 în 2045.

”Fie că este vorba de îngrijiri comunitare sau de relocarea clinicilor în comunitățile urbane ori locale, numeroșii parteneri ai programului Cities Changing Diabetes înregistrează deja rezultate pozitive în reducerea ratei diabetului. Totuși, dacă vrem să oprim creșterea prevalenței bolii, trebuie să învățăm din aceste abordări și să dezvoltăm strategii care să se adreseze nevoilor pe plan local. De aceea, programul nostru reprezintă un parteneriat deschis în care oricine care dorește să prevină și să trateze diabetul este binevenit”, a declarat Niels Lund, vicepreședinte al diviziei Health Advocacy, Novo Nordisk.

Cities Changing Diabetes are ca scop reducerea, la nivel global, a ratei obezității până la 25%, astfel încât, până în 2045, doar una din 10 persoane să fie afectată de diabet. Programul a fost inițiat în 2014 de trei parteneri: UCL, Steno Diabetes Center din Copenhaga și Novo Nordisk. La ora actuală, 17 orașe, reprezentând mai mult de 130 de milioane de persoane, sunt parteneri activi în program: Beijing, Beirut, Buenos Aires, Copenhaga, Hangzhou, Houston, Jakarta, Johannesburg, Koriyama, Leicester, Mérida, Mexico City, Roma, Shanghai, Tianjin, Vancouver și Xiamen.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: