Politici de Sanatate

CE și OMS extind cooperarea în sănătate

18 septembrie
16:32 2015
CE și OMS extind cooperarea în sănătate

Comisia Europeană și Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa și-au reînnoit cooperarea în domeniul sănătății până în anul 2020. Cele două organizații vor lucre împreună pe probleme cum ar fi e-sănătatea și evaluarea tehnologiilor medicale, difuzarea rapidă a rezultate de cercetare, precum și traducerea și aplicarea cestora în practicile din domeniul sanitar. Armonizarea indicatorilor de sănătate este o altă prioritate a cooperării.

„Vom lucra împreună pentru a oferi dovezi științifice, date, statistici și informații, facilitând astfel acțiunile de evaluare și analiză care pot ajuta la elaborarea politicilor la nivel național”, a declarat dr. Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, cu ocazia celei de-a 65-a reuniunii regionale a OMS în țara sa natală Lituania.

Biroul Regional OMS pentru Europa și Comisia Europeană au colaborat în mod eficient în ultimii ani într-o gamă largă de domenii, în special pe acele zone identificate în Declarația comună din 2010, cum ar fi securitatea sanitară, cercetarea și dezvoltarea, bolile netransmisibile, inegalitățile din sănătate, sistemele de sănătate și informațiile medicale. Pentru următorii patru ani (2015-2019), cele două instituții intenționează să mențină și să extindă cooperarea în aceste domenii.

Domenii-cheie de cooperare:

– inovația tehnologică în sănătate, pentru a oferi servicii medicale mai bune, mai eficiente și mai calitative;
– securitatea în domeniul sănătății;
– modernizarea și integrarea sistemelor de informații de sănătate publică; ambele instituții vizează crearea condițiilor favorabile care să permită statelor membre să ia decizii cu privire la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate;
– reducerea inegalităților din domeniul sănătății între statele membre ale UE, dar și în interiorul fiecărui stat;
– consolidarea sistemelor de sănătate, pentru a răspunde provocărilor secolului 21, cum ar fi îmbătrânirea populației, bolile transmisibile (tuberculoza multidrog rezistentă), incidența crescută a bolilor netransmisibile.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: