Politici de Sanatate

„Care dintre noi” – un album despre iertare și iubire

11 martie
11:52 2019
„Care dintre noi” – un album despre iertare și iubire

Cunoscuta regizoare și autoare Chris Simion-Mercurian a fost invitatul special al evenimentului ”Cancerul nu este o sentință”, desfășurat pe 8 martie la Centrul Medical Neolife București. Medicii și pacienții au vorbit deschis despre ce înseamnă cu adevarat cancerul. Cu această ocazie Chris Simion a adus în dar celor prezenți albumul „Care dintre noi / which one of us”, un proiect special realizat împreună cu prietena ei, fotograful Cătălina Flămînzeanu. Cartea este experiența magică a lui Chris după ce a primit diagnosticul de cancer. În cadrul evenimentului, medici oncologi, radioterapeuți, psiholog și nutriționiști au discutat despre ce înseamnă această teribilă boală, cât de importantă este prevenția pentru a descoperi cancerul în fază incipientă, care sunt noile metode de terapie, cum trebuie să ne hrănim etc.

„Pacienții trebuie implicați în toate măsurile medicale care se iau și trebuie informați printr-o comunicare cât mai bună medic – pacient. Pe lângă cercetare și toate mijloacele pe care ni le oferă, trebuie dusă și o luptă cu încredere și cu optimism împotriva cancerului. Acum există o paletă largă de prevenție, de diagnostic, de tratatment și recuperare, un concept pe care îl aplicăm și noi în această clinică. De asemenea, autoritățile publice sunt implicate în a crea o politică de reducere a poverii cancerului și în a face posibil accesul pacienților la servicii de calitate. Prin această politică se concepe un plan național de control al asistenței medicale și pshiosociale din care fac parte prevenția primară prin reducerea cât mai mult a expunerii la factori de risc, apoi prevenția secundară care permite un diagnostic precoce în momentul în care pacientul nu a trecut prin screeningul populațional. Sunt servicii integrate care cuprind echipe multidisciplinare, echipamente și spații adecvate, mijloace de diagnostic și medicină de precizie, tratamente țintite cum este radioterapia și medicină inovativă. Este esențial pentru rezultatele acestor tratamente ca echipa să fie completă plecând de la cercetători, medicii de familie, oncologi, radioterapeuți, chirurgi, asistenți medicali specializați, asistenți sociali” , a afirmat dr. Cristina Berteanu, directorul medical al Centrului Medical Neolife București.

„Din 1 octombrie 2017, din momentul în care s-a confirmat diagnosticul printr-o ecografie s-au schimbat prioritățile. Final de decembrie – operație, ianuarie – iunie:  chimioterapie, iulie și august – radioterapia. În tot acest timp, am ales să nu împărtășesc experiența prin care trec decât cu familia și cu actorii cu care lucram. Am înțeles destul de repede că este o experiență prin care, dacă nu trec aproape singură, o voi rata.  (…) Am cerut celor din jur, puțini câți erau, familia și cei 10 actori cu care m-am văzut, normalitate. Pentru că observam în jurul meu, la chimioterapie, pe lângă slăbiciune, frică, disperare, nevoia de a îl învinui pe celălat și asta nu am înțeles-o. Nu văd de ce am nevoie să îl încarc pe celălat cu ceva ce îmi aparține. Albumul pe care l-am scris e un dar, nu este un album despre boală sau despre suferința prin care am trecut, despre cât de greu a fost. Am ales să văd partea luminioasă din experiența aceasta și a ieșit un album despre iertare și iubire!”,a declarat Chris Simion-Mercurian. La finalul evenimentului, cunoscutul interpret de muzică tradițională românească Grigore Leșe a oferit un scurt recital celor prezenți.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: