Politici de Sanatate

Campanie pentru accesul pacienților la tratamente

02 martie
16:59 2017
Campanie pentru accesul pacienților la tratamente

Forumul Pacienților Europeni (European Patients’ Forum/ EPF) a lansat oficial, pe 27 februarie, o campanie pilot privind accesul la asistență medicală cu durata de un an. Iar la ea s-a alăturat și Parteneriatul pentru Accesul Pacientului (The Patient Access Partnership/PACT).

Obiectiv

Sub sloganul „Sănătate universală accesibilă pentru toți”, campania este o oportunitate de a sensibiliza cu privire la barierele cu care pacienții se confruntă în accesul la asistența medicală. De asemenea este o oportunitate de a construi pe impuls politic actual – inclusiv pentru Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU pentru sănătate – pentru a încuraja o mai mare cooperare în Uniunea Europeană privind accesul la asistență medicală. Campania EPF urmărește să contribuie la obiectivul de a da acces tuturor la asistență medicală până în 2030, invitând UE și statele membre să-și asume un angajament semnificativ și un plan de acțiune ambițios.

Rezultatele campaniei vor contribui la modelarea și elaborarea recomandărilor inculse într-un document politic, care va solicita angajamentul factorilor de decizie.

Motivație

Disparitățile în accesul la asistența medicală sunt anterioare crizei financiare din Europa, dar pe fondul măsurilor de austeritate care s-au văzut și la nivelul cheltuielilor din domeniul sănătății, în multe state membre, începând cu anul 2009, inegalitățile s-au înrăutățit.

În același timp, sistemele de sănătate se confruntă cu cereri tot mai mari, ca urmare a schimbărilor demografice. Pe măsură ce populația îmbătrânește, numărul de pacienți cu boli cronice este în creștere. Pacienții care au dezvoltat o boală cronică la o vârstă mai tânără trăiesc mai mult, datorită unor tratamente moderne. Pacienții care suferă de boli cronice dezvoltă nevoi specifice la care sistemele de asistență medicală trebuie să se adapteze.

Pacienții din întreaga UE raportează mai multe bariere în accesul la asistența medicală, de la disponibilitatea tratamentelor, la adaptarea la nevoile lor, până la prețurile foarte mari.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: