Politici de Sanatate

Britanicii – nemulțumiți de îngrijirea spitalicească

22 iulie
13:46 2015
Britanicii – nemulțumiți de îngrijirea spitalicească

20% dintre pacienții britanici și familiile acestora sunt nemulțumiți de modul în care au fost tratați în spitalele din Marea Britanie. Cel puțin așa arată cel mai recent sondaj Healthwatch England, care a inclus aproape 3.500 de pacienți în vârstă, fără adăpost sau cu probleme de sănătate mintală. Potrivit raportului, externările necorespunzătoare conduc la costuri mult mai mari atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate. De exemplu, în perioada 2012 – 2013, au fost înregistrate peste un million de internări de urgență în termen de 30 de zile de la externare, generând costuri de 2,4 miliarde de lire sterline.

Sondajul Healthwatch England relevă că 18% dintre persoanele care au fost externate din spital în ultimii trei ani au declarat că au simțit că nu au primit tot sprijinul de asistență socială de care au avut nevoie după plecarea din spital, 21% dintre pacienți consideră că nu au fost pe deplin implicați în deciziile terapeutice și în planificarea externării, iar 14% dintre pacienții externați au declarat că nu au știut cui să se adreseze pentru a-i ajuta în procesul de recuperare.

Printre motivele care stau la baza nemulțumirii britanicilor privind modul în care au fost tratați în spital și modalitatea de externare se numără întârzierile și lipsa de coordonare între diferitele servicii spitalicești, accesul precar la informații, precum și neimplicarea pacienților în deciziile cu privire la propria îngrijire. Sute de oameni s-au plâns în legătură cu procesul de externare, deoarece au fost nevoiți să aștepte toată ziua pentru medicamente sau transport.

„Doctorul a venit la 09:30 și a spus că aș putea merge acasă, dar că am nevoie de o serie de medicamente, pentru care trebuie să aștept. La ora 12.45 eram tot în spital, iar singurul medicament de care aveam nevoie s-a dovedit a fi paracetamolul”, este mărturia unui pacient, inclusă în raport.

Un alt exemplu este cazul unui bătrân de 81 de ani, care a suferit un al treilea accident vascular cerebral sever fiind externat din spital, prin intermediul unui taxi, la ora 22:30, fără ca reprezentanții spitalului să-i anunțe familia. De asemenea, o tânără mamă nu a putut să-și vadă copilul, pentru că reprezentanții spitalului și cei ai companiei de asigurări de sănătate nu au ajuns la un acord cu privire la finanțarea îngrijilor medicale de care femeia a beneficiat.

„Exista un cost imens social și financiar generat de proasta-gestiune a procesului de externare din spital. Sperăm că accentul sporit pe integrarea serviciile de sănătate și sociale, precum și presiunea pusă asupra procesului de finanare va duce la remedierea problemelor. Fie că vorbim de spijinul corespunzător acordat tinerelor mame cu risc de depresie sau de îngrijirile paleative necesare paciențiilor aflați în stadii terminale, toată lumea ar trebui să beneficieze de servicii performante, eficiente și sigure”, a declarat Anna Bradley, președintele Healthwatch England.

Rezultatele acestui raport nu reprezintă o surpriză pentru personalul medical, care adesea externează un pacient sănătos, pentru ca apoi aceasta să se interneze din nou din cauza complicațiilor apărute ca urmare a lipsei îngrijirilor sociale de care avea nevoie, susține Peter Carter, directorul general al Royal College of Nursing. Acesta dă vina pe serviciile din ce în ce mai fragmentate: „Beneficiind de sprijinul social de care au nevoie și de personal adecvat, care să fie responsabil pentru coordonarea procesului de externare, șansele ca pacienții să revină în spitale ar fi mult mai mici”.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate, citat de The Guardian, îngrijirile medicale acordate persoanelor vulnerabile s-au îmbunătățit, însă, potrivit raportului, este nevoie de mai mult.

Sursa: www.healthwatch.co.uk

Mirabela Viașu

 

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: