Politici de Sanatate

Britanicii, gata să plătească mai mult pentru Serviciul Național de Sănătate

15 iulie
15:22 2016
Britanicii, gata să plătească mai mult pentru Serviciul Național de Sănătate

42% dintre britanici ar fi dispuși să plătească taxe mai mari pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS), arată ultimul sondaj efectuat de institutul de cercetare NatCen. Rezultatele arată că aproape toți cetățenii (93%) consideră că NHS are o problemă de finanțare, iar 32% cred că problema este severă. Cifra este în creștere, de la 19%, cât era în 2014. Este probabil și una dintre explicațiile pentru care britanicii au votat în număr atât de mare pentru Brexit – ieșirea țării lor din Uniunea Europeană – în contextul în care li s-a promis că banii dați către UE vor fi investiți în NHS. Această promisiune a fost ulterior retrasă de liderii taberei pro-Brexit.

Partea pozitivă este că doar 23% dintre britanici s-au declarat nemulțumiți de NHS în 2015.  În 1997, procentul era de 50%. E adevărat, însă, că cifra este în creștere față de 2014.

Motivele principale de nemulțumire includ: timpul necesar pentru a obține o programare (la spital sau medicul de familie); lipsa de personal; lipsa de fonduri; risipa de bani. Doar 3% dintre respondenți au raportat că au fost influențați de poveștile negative din mass-media.

Dintre cei care ar fi dispuși să plătească mai mult pentru a umple golul de finanțare, aproximativ un sfert susțin un impozit separat, special pentru NHS, în timp ce 20% vor să contribuie mai mult prin intermediul taxelor existente.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: