Politici de Sanatate

BRIEFING Ministerul Sănătății

05 martie
11:17 2014
BRIEFING Ministerul Sănătății

• În februarie, MS a început negocierea unui acord cu Banca Mondială pentru obţinerea unui împrumut necesar dezvoltării infrastructurii în ambulatoriile de specialitate, mai ales în cele din mediul rural şi orașele mici. Valoarea împrumutului este de 250 de milioane de dolari. Doar 100 de milioane sunt destinaţi, însă, ambulatoriilor de specialitate; acest împrumut va fi împărţit între şase-şapte judeţe, care vor fi parte a unui proiect-pilot.

• Ministerul Sănătăţii, despre pachetul de servicii medicale de bază: “Prin pachetul de bază se accentuează componenta preventivă din curricula unui medic de familie, precum și componenta de monitorizare”. Consultațiile de prevenție se vor face o dată pe an pentru grupele de vârstă 4-18 ani, iar medicul de familie este cel care face vaccinările prevăzute în schema națională de vaccinări obligatorie pentru copii. „Consultații programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate și se identifică posibilele riscuri pentru persoanele care nu au nicio problemă de sănătate, se vor face: o dată la trei ani pentru cei sub 40 de ani și o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. În cadrul acestor consultații cu rol de prevenție intră atât examinarea propriu-zisă, cât și un set de investigații la frecvență recomandată pentru grupa de vârstă și sex. Consultația preventivă include și consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului. Aceste consultații de evaluare nu trebuie confundate cu consultația la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou-apărute”, prevede pachetul de bază. De asemenea, tot în pachet se arată că medicul de familie consultă pacientul (1-3 consultații, în funcție de caz) și îi prescrie un tratament, iar la nevoie îl trimite la analize (1-6 analize), iar dacă problema de sănătate nu se poate rezolva de către medicul de familie, acesta este cel care dirijează pacientul către medicul specialist din ambulator sau către spital, după caz.

• Un grup de lucru tehnic, format din specialiști ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ai Federației Patronatelor Medicilor de Familie, a fost înființat pentru a finaliza normele la pachetul de bază din perspectiva medicinii de familie.

• Pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare la 1 aprilie 2014, dată care va însemna și deschiderea discuțiilor despre pachetul suplimentar de asigurări private de sănătate.

• Ministerul Sănătății a stabilit un calendar de lucru privind explicarea celor trei pachete de servicii medicale (n.r., pachetul de servicii medicale de bază, pachetul minimal de servicii de sănătate şi pachetul suplimentar de asigurări private de sănătate) atât opiniei publice, cât și profesioniștilor din sistem. La aceste activități a avut ca parteneri reprezentanții administrației publice din teritoriu, asociațiile de pacienți, colegiile profesionale ale medicilor și sindicatele.

• Două centre-pilot pentru intervenții în caz de accidente vasculare cerebrale îşi vor începe activitatea în acest an.

• MS a alocat suma de 5 milioane de lei pentru finanțarea unei subacțiuni în cadrul programului împotriva infarctului miocardic acut, de prevenire a morții subite. Din aceşti bani, pacienților cu probleme le vor fi implantate dispozitive numite defibrilatoare cardiace.

• Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că introducerea coplăţii în sistemul de sănătate nu a produs efectul așteptat. “Cred că nu a produs efectul pe care l-am estimat. Vom continua analizele. În acest moment nu cred că a produs efectul scontat, dar dacă vom vedea că la serviciile medicale care au avut coplată s-a redus numărul de internări, atunci o să vedem în ce măsură s-a făcut acest lucru şi vom decide. Avem timp să judecăm până la 31 martie”.

• Ministrul Eugen Nicolăescu a afirmat că reforma sănătăţii înseamnă şi reforma spitalelor, adăugând că nu se poate vorbi de o reformare a sistemului sanitar fără o reformare a părţii sale esenţiale, „unde se consumă cele mai multe resurse”, spitalul. „S-a perpetuat o percepţie pe care o consider păguboasă, aceea că valoarea principală a unui spital este patul. Valoarea unui spital trebuie să fie dată de serviciile pe care le oferă pacienţilor şi de calitatea acestora, de capacitatea sa de a utiliza cât mai eficient resursele şi de a găsi soluţii manageriale. Serviciile trebuie să fie acordate pacienţilor când, unde şi cât timp ei au nevoie. Asta înseamnă eliminarea internărilor nejustificate: în internare continuă trebuie să ajungă acele cazuri care nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistenţă – în ambulatoriul de specialitate sau în spitalizare de zi. Înseamnă să nu ţinem pacienţii în spital dacă nu e nevoie, doar pentru că o zi de spitalizare în plus aduce bani în plus”, a declarat el.

• Reprezentanţii MS, CNAS şi ARPIM au discutat despre taxa clawback diferențiată în contextul introducerii noii liste de medicamente compensate și noua modalitate de calcul a prețurilor la medicamente.

• Ministrul Sănătății a dispus inspecției sanitare de stat realizarea unui control tematic în toate spitalele publice din România, în perioada 1 martie – 31 mai 2014, urmând ca rezultatele să fie prezentate la sfârșitul lunii iunie.

• S-a anunţat schimbarea ministrului Sănătăţii. Dr. Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, a fost nominalizat oficial de PNL pentru conducerea Ministerului Sănătăţii. Actualul ministru al MS, Eugen Nicolăescu, a fost propus pentru conducerea Ministerului de Finanţe.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: