Politici de Sanatate

BREXIT-ul anunță schimbări în industria farmaceutică

28 iunie
10:02 2016
BREXIT-ul anunță schimbări în industria farmaceutică

Asociația Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI) a reacționat imediat după anunțarea faptului că referendumul din Regatul Unit s-a încheiat cu victoria celor care vor ieșirea țării din Uniunea Europeană. Într-un comunicat postat pe site-ul instituției (http://www.abpi.org.uk/media-centre/newsreleases/2016/Pages/UK-must-send-strong-signal-it-is-open-for-business.aspx), Mike Thompson, CEO ABPI spune: „vocea poporului britanic a fost auzită. Ea creează provocări imediate pentru viitoare investiții, pentru cercetare și pentru locurile de muncă din industria noastră în Marea Britanie. În această situație, ne-am angajat să colaborăm îndeaproape cu guvernul pentru a stabili ce măsuri trebuie luate pentru a trimite un semnal puternic că Marea Britanie este deschis pentru afaceri”.

Reuters face o analiză amplă a undei de incertitudine trimisă în industria farmaceutică în urma referendumului de pe 23 iunie. (http://www.reuters.com/article/us-britain-eu-corporates-pharmaceuticals-idUSKCN0ZA26J)

Votul creează multă incertitudine în privința reglementărilor de pe piața farmaceutică și în privința viitorului Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care supraveghează toate aprobările medicamentelor folosite în Uniunea Europeană. Agenția are sediul în Londra, dar urmează să se mute.

Asocierea industriei farmaceutice din Germania a declarat că EMA ar trebui să se mute într-un oraș din cadrul UE, mișcare ce ar aduce însă, probleme administrative pentru companii.

Cel mai mare producător de medicamente din Marea Britanie, GlaxoSmithKline, a declarat că votul de ieșire „creează incertitudine și potențiale probleme complexe pentru noi în viitor”, deși impactul asupra activității sale la nivel mondial ar fi mic.

Directorii din industrie se tem de mutarea EMA. Ei spun că ar putea afecta procesul de aprobare a medicamentelor în UE, iar Marea Britanie ar putea fi nevoită să dezvolte propriul sistem de reglementare în domeniu, ceea ce ar duce la confuzii.

Deși Marea Britanie ar putea continua să participe la sistemul EMA dacă rămâne în Spațiul Economic European ( cum se întâmplă în Norvegia), mulți dintre cei care sprijină ieșirea din UE se opun acestei opțiuni. Ca urmare, noile tratamente ar putea ajunge mai greu la pacienții britanici, pentru că marile companii vor avea drept prioritate marea piață europeană. EMA, cu un personal full-time de mai mult de 600 de oameni, este cel mai mare organism al UE cu sediul în Marea Britanie și a supravegheat aprobările de medicamente din Uniune din 1995.

Un purtător de cuvânt al EMA a spus că este prematur să comenteze cu privire la viitorul agenției. „Este prea devreme pentru a prevedea implicațiile acestei decizii și, în această etapă, așteptăm indicații suplimentare din partea Comisiei Europene”. Companii farmaceutice și oficiali din sistemul medical din Suedia, Danemarca, Italia și Germania și-au exprimat interesul ca EMA să fie găzduită de țările lor. Companiile sunt dornice să fie situate în apropierea acestei instituții cheie.

Impactul unui BREXIT asupra profiturilor companiilor farmaceutice va fi limitat, pentru că Statele Unite sunt de departe cea mai mare piață. Iar piața asiatică este și ea în creștere. Mulți oameni de știință sunt îngrijorați că finanțarea pentru cercetarea academică, finanțare care a fost bine susținută de către UE în ultimele decenii, va fi acum pusă în pericol. „Acum că direcția a fost stabilită pentru părăsirea UE, este esențial ca guvernul să elaboreze planuri clare pentru a proteja viitorul științei și cercetării în Marea Britanie”, a declarat Robert Lechler, președinte al Academiei de Științe Medicale.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: