Politici de Sanatate

Numărul donatorilor de organe în România, în scădere

28 ianuarie
17:52 2016
Numărul donatorilor de organe în România, în scădere

Activitatea de transplant a scăzut cu 20 de procente în 2015, față de anul precedent. Concret, anul trecut au existat 115 donatori reali, informează reprezentanții Agenției Naționale de Transplant din România.

„Motivele pentru această scădere sunt atât de ordin tehnic-obiectiv, cât și de ordin subiectiv. De ordin obiectiv ar fi faptul că am devenit ceva mai selectivi cu donatorii, după cum știți, în România, începând cu 2013- 2014 s-a dezvoltat un Program Național pentru donatori marginali, adică pentru donatori care nu sunt tocmai cei mai indicați pentru proceduri de transplant, dar se pot plia foarte bine pe receptori marginali – persoane care nu au sub nicio formă altă șansă. Persoane cu neoplazii care până acum erau excluse din programele de transplant, sunt mai nou acceptate,  la fel și persoanele cu diferite infecții care au fost considerate incurabile; acum se încearcă și rezultatele uneori sunt încurajatoare” a declarat dr. Victor Zota, coordonatorul național de transplant.

Activitatea de transplant tisular și celular în 2015 a fost destul de bogată,  înregistrându-se 120 de proceduri de transplant de măduvă la Institutul Clinic Fundeni, 40 la Tîrgu- Mureș, 26 la Cluj-Napoca și 17 la Spitalul Colțea din Capitală.

„Gândiți-vă că acești oameni au cancer în sânge și nu au tratament, nu au altă variantă decât transplantul de celule stem hematopoietice și care la noi, din fericire, merge foarte bine. 99% din acești pacienți au rezultate extrem de favorabile, mare parte dintre ei fiind copii. Nu mai este motiv de plecare în străinătate pentru acest tip de transplant, unde costă foarte mult”, a mai adăugat dr. Zota.

În materie de transplant hepatic au fost realizate 96 de proceduri (86 la Fundeni și 9 la Spitalul Sfânta Maria), în scădere față de anii anteriori când au fost realizate în medie 122 de proceduri. „La ficat a fost cea mai semnificativă scădere a numărului de operații”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Din fericire, anul trecut s-a reînceput transplantul de inimă la Tîrgu-Mureș, fiind 5 transplanturi cardiace atât la adulți, cât și la copii. Acest tip de transplant se poate realiza în patru centre: la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Tîrgu-Mureș, Spitalul de Urgență Floreasca și Institutul C.C. Iliescu.

Pentru susținerea activității de transplant de tegument, Agenția Națională de Transplant vrea să deschidă patru noi bănci de țesuturi și celule, pentru care dispune și de fondurile necesare – nu mai puțin de 3,5 milioane lei. Deși a existat interes pentru deschiderea acestor bănci încă de anul trecut, la licitație nu s-a mai prezentat niciun aplicant, procedura urmând să fie reluată anul acesta. Cele patru bănci de țesuturi vor fi deschise la București, Iași, Timișoara și Tîrgu-Mureș, unde vor exista și noile centre de mari arși.

În prezent, în România există o singură bancă de țesuturi și celule care funcționează în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” și acoperă necesarul de țesut pentru întreaga țară, având disponibili nu mai puțin de 40 de mp de piele.

Tot în acest an, ANT se va alătura altor țări în cadrul unei platforme online care va coordona cererea de organe. Accesul la această platformă se va putea face doar pentru urgențe și va deveni operațional în cea de-a doua parte a anului. În paralel, se va încheia un parteneriat de colaborare în domeniul transplantului cu Bulgaria și Republica Moldova.

Totodată, se vor definitiva  reglementările juridice pentru ca activitatea de transplant de plămâni și fertilizarea asistată să se poată desfășura și în țara noastră.

Aura Caragioiu-Frățilă

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: