Politici de Sanatate

Au început  lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președintiei Consiliului Uniunii Europene

09 ianuarie
11:01 2019
Au început  lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președintiei Consiliului Uniunii Europene
La Bruxelles a avut loc prima reuniune a Grupurilor de lucru de Sănătate Publică și pentru Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale. În cadrul acestui eveniment, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că „tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate.  Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și beneficii pentru pacienți.  Scopul principal al activităților  pe timpul mandatului este garanția accesului  la sănătate pentru toți cetățenii europeni. Avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres. De asemenea, vom propune spre dezbatere teme de actualitate  precum rezistența antimicrobiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni.  Vom încerca să găsim soluții și pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare. Nu vrem să pierdem timpul, mai ales că în a doua parte a mandatului nostru vor fi în desfășurare și alegerile europarlamentare. De aceea  am demarat  lucrările  chiar de astăzi, când am organizat la Bruxelles prima reuniune pe sănătate, cu echipele tehnice și atașații pe sănătate ai statelor membre UE”.
Conform agendei reuniunii de lucru, în prima parte a zilei, echipa Ministerului Sănătății  a prezentat reprezentanților Statelor Membre (SM) prezenți la reuniunea comună a Grupurilor de  lucru de Sănătate publică și pentru Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale, prioritățile României, atât cele generale, cât și cele sectoriale pe sănătate, precum și calendarul evenimentelor programate pe domeniu în perioada mandatului PRES RO.
În a doua parte a lucrărilor, experții SM au continuat negocierile la nivel tehnic asupra dosarului legislativ legat de  Propunerea de Regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse în statele membre.
„Obiectivul României pentru acest dosar vizează relansarea discuțiilor pe fond, lăsând pentru moment deoparte articolele care au făcut subiectul negocierilor în timpul PRES AT. Astfel, ne vom concentra pentru început pe negocierea artticolelor 12 – 18 ale propunerii, mai exact pe subiectul Consultărilor Științifice Comune (Joint scientific consultation). Am început printr-o prezentare a modului în care se desfășoară acest proces premergător evaluărilor clinice în cadrul rețelei EUnetHTA , pentru a avea un punct de pornire în discuții. Mai departe, pornind de la punctele de vedere ale statelor membre, vom continua negocierile pentru identificarea punctelor comune în vederea elaborării ulterioare a unui progres”, a declarat Sorina Pintea,  ministrul Sănătății.
Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde, pe lângă propunerea legislativă de Regulament HTA, 5 teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: