Politici de Sanatate

Astmul bronșic sever: diferențe între sexe – 70% dintre pacienți sunt femei

18 ianuarie
09:57 2019
Astmul bronșic sever: diferențe între sexe – 70% dintre pacienți sunt femei

Dr. Emanuela Tudorache, medic specialist pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara

Astmul bronşic este o boală heterogenă, caracterizată de o inflamaţie cronică a căilor aeriene, de un istoric cu simptome respiratorii ce variază în timp şi intensitate (tuse, wheezing, dispnee, constricţie toracică) şi de o limitare variabilă a fluxului expirator. În ultimii 40 de ani, s-a înregistrat o creștere accentuată a prevalenţei, a morbidităţii şi a mortalității astmului. La nivel mondial, sunt diagnosticate cu această maladie aproximativ 300 de milioane de persoane.

S-a observat că există diferenţe între sexe în ceea ce priveşte prevalenţa, factorii de risc, severitatea afecţiunii, dar şi răspunsul la tratament, percepţia asupra bolii şi calitatea vieţii acestor pacienţi. Dintre pacienţii cu forme severe de boală, 70% sunt femei. Aceste particularităţi, care nu sunt pe deplin înţelese, ar putea fi rezultatul diferențelor biologice, precum și al diferențelor socio-culturale dintre sexe.

Anatomia căilor aeriene

Există diferenţe între sexe din punctul de vedere al anatomiei căilor aeriene. La aceeaşi înălţime şi la aceeași vârstă, femeile au un calibru mai mic al bronşiilor decât bărbaţii, fiind astfel mai predispuse disfuncţiilor ventilatorii obstructive.

Copilăria și pubertatea

Numeroase studii au arătat că aceste caracteristici pot fi observate încă din copilărie. Astfel, astmul bronşic are o prevalenţă mai mare la băieți decât la fete, înainte de pubertate, ponderea sa este egală între sexe pe parcursul adolescenţei, iar la vârsta adultă, această patologie este mai frecventă în rândul femeilor.

Sexul masculin prezintă încă de la vârsta de 6 luni concentrații mai ridicate ale imunoglobulinelor E, care persistă pană la vârsta de 4 ani. Băieții au mai frecvent teste cutanate pozitive, inclusiv la alergeni obișnuiți, precum acarienii sau părul de pisică. La fetele care suferă de această maladie, întâlnim mai frecvent un indice de masă corporală peste limita normalului.

La sexul masculin, s-a observat o frecvenţă mai mare a ameliorării simptomatologiei după vârsta de 18 ani. Persistenţa la maturitate a astmului diagnosticat în copilărie a fost asociată cu sexul feminin, cu o hiperreactivitate bronşică şi cu prezenţa unui teren atopic.

Hormonii sexuali

La vârsta adultă, atât prevalenţa, cât mai ales severitatea astmului se asociază cu sexul feminin. Printre factorii care influenţează releele fiziopatogenice ale acestei boli, se numără şi hormonii sexuali. S-a observat că adolescentele cu menarhă precoce au un risc mai crescut de astm după pubertate. Acest lucru ar putea fi explicat de expunerea la concentrații mai mari şi mai prelungite de estrogen și progesteron.

În favoarea rolului acestor hormoni în astmul bronşic stă observaţia că simptomatologia se înrăutăţeşte la aproximativ 20% dintre femei în perioada premenstruală. Fluctuaţiile nivelului de estrogen pot conduce la inflamarea căilor aeriene. Din această cauză, există o frecvenţă mai mare a crizelor astmatice în perioada perimenstruală.

Mai mult, acest fenotip premenstrual de astm se însoțește de forme mai severe de boală, care necesită doze crescute de corticosteroizi, înregistrează prezentări mai frecvente în serviciile de urgență, respectiv cu o rată mai crescută a spitalizărilor (inclusiv în unităţile de terapie intensivă) şi cu o mortalitate mai ridicată. La aceste paciente se observă frecvent un indice de masă corporală mai mare şi manifestări alergice la aspirină. Pentru acest subgrup, administrarea de antileukotriene ar putea fi benefică.

O altă observaţie interesantă care susţine teoria factorilor de risc hormonali este că, la multipare, prevalența astmului crește liniar cu numărul nașterilor. Pe de altă parte, contraceptivele orale se pare că ar avea un efect benefic asupra evoluţiei astmului, prin diminuarea fluctuațiilor de estrogen și progesteron.

Menopauza

Altă dovadă privitoare la rolul estrogenului și al progesteronului este faptul că incidența astmului scade în rândul femeilor aflate la menopauză, când titrul acestor hormoni este foarte scăzut. Riscul de astm bronșic continuă să crească la bărbați după vârsta de 45 de ani, dar nu şi la femei. Există chiar o tendinţă de diminuare a severității acestei patologii, odată cu instalarea menopauzei, atât a celei fiziologice, cât şi a celei induse chirurgical. Mai mult, la unele paciente astmatice la care se administrează terapie de substituţie hormonală postmenopauză s-a observat o agravare a severităţii astmului.

Răspunsul la medicație

A fost sugerat că receptorii β2 adrenergici sunt influenţaţi de hormonii ovarieni, iar acest fapt ar explica un răspuns mai slab la terapia cu β2 agonişti observată în rândul femeilor.

Percepția bolii

La femei, este raportată o rată mai mare de utilizare a asistenței medicale, atât prin frecvenţa mai mare a spitalizărilor, cât şi printr-un consum mai crescut de medicamente, comparativ cu bărbații, care prezintă același grad de severitate a astmului. Mai mult, acestea au o percepție mai accentuată a dispneei şi o limitare mai accentuată a capacităţii fizice, asociază mai frecvent somnolență excesivă în timpul zilei, respectiv insomnii în timpul nopţii, au o calitate mai redusă a vieții (evaluată prin chestionare specifice astmului bronșic) şi prezintă o prevalenţă mai crescută a tulburărilor anxios-depresive, comparativ cu sexul masculin.

Aceste constatări sugerează că femeile pot avea o percepție diferită asupra bolii și pot lua măsuri distincte în ceea ce privește simptomele și controlul astmului.

Aderența la tratament continuă să fie o problemă majoră în managementul acestei maladii. Femeile sunt, în general, mai informate cu privire la această patologie şi poartă mai frecvent la ele un inhalator cu medicație „de salvare” decât bărbații (61%, față de 30%). Mai mult, adresarea la serviciul de urgență pentru acutizarea astmului este de multe ori secundară faptului că bărbaţii omit frecvent să îşi reînnoiască prescripţia farmacologică şi rămân perioade mai îndelungate fără medicaţie.

Expunerea la alergeni

Există discrepanțe legat şi de expunerea profesională, respectiv la alţi factori trigger care declanşează crizele asmatice. Este recunoscut că fumatul imprimă o evoluţie nefavorabilă astmului. Deşi acest viciu este mai frecvent în rândul bărbaţilor, aceştia au o prevalenţă mai mică a astmului comparativ cu femeile.

Anumite ocupaţii au fost asociate mai frecvent cu astmul. De exemplu, femeile sunt cele care se ocupă preponderent de curăţenia casnică și, în consecință, ele tind să fie mai expuse alergenilor (praf, acarieni, mucegai, materiale de curățenie și spray-uri de uz casnic). De asemenea, parfumurile, cosmeticele şi alte produse de îngrijire personală parfumate sunt mai frecvent utilizate de sexul feminin.

S-a raportat că bolnavii cu astm deţin mai frecvent decât populaţia non-astmatică un animal de companie cu blană (49,9%, față de 44,8%), căruia îi permit adesea accesul în dormitor, fenomen observat mai ales în rândul sexului feminin. Aceste considerente specifice sexului sunt importante pentru educarea astmaticilor cu privire la controlul astmului și la evitarea factorilor declanșatori. Pe de altă parte, tot sexul feminin este cel care are o prevalenţă mai mare a astmului non-alergic (65%), comparativ cu sexul masculin (37%). 7

Concluzii

Diferențele induse de sex modulează multisecvențial profilul astmului bronșic, ceea ce impune ca în abordarea clinică și adresarea tratamentului, sexul pacientului să nu fie un reper ignorat.

Bibliografie

  1. GINA. Global Initiative for Asthma

http://www.ginasthma.org/guidelines-pocket-guide-for-asthma-management.html

  1. Zein JG, Erzurum SC. Asthma is Different in Women. Curr Allergy Asthma Rep. 2015;15(6):28.
  2. Postma, D. S. Gender Differences in Asthma Development and Progression. Gender Medicine.2007:4, S133–S146.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: