Politici de Sanatate

Asistență transfrontalieră: documentele medicale, disponibile online

05 martie
15:31 2018
Asistență transfrontalieră: documentele medicale, disponibile online

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a obţinut de la Comisia Europeană o finanţare de aproape 1 milion euro pentru proiectul informatic Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESSI (OSHIG).

În contextul în care la nivelul UE se urmăreşte renunţarea la schimbul de documente pe suport hârtie între instituţiile din statele membre din domeniul securităţii sociale, în favoarea documentelor electronice, transmise prin intermediul unei platforme unice de comunicare informatică, EESSI, scopul proiectului OSHIG este de a conecta platforma informatică a CNAS (PIAS) cu cea europeană.

Termenul de implementare a proiectului este decembrie 2019, iar costul total este de 1.247.534 euro, din care 935.651 euro finanţare europeana şi 311.833 euro contribuţia CNAS.

OSHIG este gândit ca o extensie funcţională a proiectului European Interoperability for Social Security Institutions in Romania (ESSIR), proiect în curs de implementare de CNAS în parteneriat cu Casa Naţională de Pensii Publice (având rol de coordonator), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Având în vedere că România are un mare procent din cetățenii săi în alte state membre UE, CNAS consideră că acest proiect va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea mobilității persoanelor în interiorul Uniunii, deoarece va creşte eficiența și va reducere costurile administrative în domeniul asistenței medicale transfrontaliere.

„Asiguraţii care au nevoie de asistenţă medicală în străinătate nu vor mai avea de aşteptat până când se efectuează schimbul interinstituţional de corespondenţă referitoare la situaţia lor. Practic toate documentele care în prezent se transmit prin poştă dintr-o ţară în alta, între CNAS şi instituţiile omoloage, vor putea ajunge aproape instantaneu la destinaţie, cu costuri foarte mici, prin intermediul platformei informatice EESSI” – declară preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu. (V.G.)

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: