Politici de Sanatate

Aparatură medicală pentru trei noi centre de radioterapie

25 ianuarie
16:18 2018
Aparatură medicală pentru trei noi centre de radioterapie

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că săptămâna viitoare vor fi semnate noi contracte pentru achiziția echipamentelor de radioterapie cu care vor fi dotate  centrele  de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca.

Primele contracte  pentru  dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sănătate au fost semnate în luna noiembrie 2017. În urma acestor achiziții, cinci centre din țară vor fi echipate cu aparatură nouă: Spitalul Județean  Constanța, Spitalul  Județean Galați, Institutul Oncologic București prof.dr.Alexandru Trestioreanu, Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias.

De asemenea, în perioada imediat următoare vor fi lansate licitațiile  pentru achiziționarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timișoara și Târgu Mureș.

„Dacă anul trecut am demarat investițiile pentru contruirea unei rețele publice de radioterapie în România, anul acesta continuăm demersurile în acest sens, astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. Serviciile de radioterapie sunt decontate  prin contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a scădea timpii de așteptare ai pacienților care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea că doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reuși să atingem acest obiectiv ”, a declarat ministrul Sănătății Florian Bodog.

Achizițiile de echipamente de radioterapie  sunt realizate în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane euro. De asemenea, Ministerul Sănătății  a încheiat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), astel încât toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în cadrul Acordului cu Banca Mondială  beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții. După vizita experților AIEA  la Ministerul Sănătății, care a avut loc în luna decembrie 2017, urmează să fie primit în scurt timp un raport care va sta la baza definitivării politicilor de investiții în activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: