Politici de Sanatate

ANMDM încurajează raportarea reacțiilor adverse la medicamente

04 martie
17:02 2015
ANMDM încurajează raportarea reacțiilor adverse la medicamente

Pacienții români pot sesiza reacțiile adverse apărute în urma administrării anumitor medicamente, inclusiv vaccinuri, completând un formular postat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale încurajează pacienții, persoanele care asigură îngrijirea pacienților, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți) să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informații suplimentare privind siguranța medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar și a celorlalți. Dacă vor exista mai multe raportări de reacții adverse după administrarea aceluiași medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranța, atât la nivel național, cât și european”, a declarat dr. Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

De asemenea, reprezentanții ANMDM fac apel la populație să se adreseze medicului sau farmacistului dacă manifestă orice reacție adversă la medicamente, indiferent dacă acesta este menționată sau nu în prospectul produsului.

Prin reacție adversă se înțelege „un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament”. Sunt considerate reacții adverse inclusiv efectele nedorite apărute după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau cele apărute în urma expunerii profesionale.

Anul trecut, în România, au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacții adverse grave și non-grave, un număr destul de mic față de raportările făcute în alte state membre ale Uniunii Europene. În țări precum Franța și Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacții adverse în decursul unui an.

Sursa: ANMDM

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: