
A doua ediție a conferinței naționale pluridisciplinare „Semne și simptome în identificarea formelor de abuz la copii” organizată de Societatea Academică a Știintelor Comportamentale din România , a reunit pentru prima dată, în România, peste 150 de participanți, personalități de marcă ale mediului academic, medici, psihologi, pedagogi, reprezentanți ONG, reprezentanți ai direcțiilor de protecție a copilului, jurnaliști care au dezbatut, într-un mod științific, problematica abuzului la copii.
Conferința a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia Română de Terapii Scurte şi Consultanţă Orientată spre Resurse şi Soluţii (ARTS & CORS), sub egida U.M.F. „Carol Davila” București și sub auspiciile Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației Naționale.
În deschiderea evenimentului, Dl Ministru Nicolae Banicioiu a felicitat organizatorii şi a salutat aceastã inițiativã a SASCR declarând cã susține orice demers care urmareşte reducerea fenomenului abuzurilor fatã de copii. „Este necesarã o vigilențã sporitã pentru a preveni şi diagnostica precoce aceste forme de abuzuri. Un program de monitorizare complet asupra celor mici – aceasta este una dintre intențiile noastre”.
De-a lungul carierei, decanul Facultății de Medicină Generală a UMF „Carol Davila”, Doina Pleșca, s-a confruntat cu multe situații de abuz la copii. „Nu mă refer strict la abuzul fizic, care este cel mai la îndemână, dar şi la ceea ce înseamnă abuzul prin ignoranță, prin utilizarea de droguri sau substanțe nocive copilului. Este foarte important ca românii să pună un accent asupra rolului pe care societatea îl are, pe care comunitatea îl are şi în primul rând să intensificăm programele educaționale care vizează familiile. Noi, în calitatea de profesionişti, trebuie să fim destul de atenți, de precauți şi să nu ne localizăm activitatea strict asupra stării de sănătate fizică a copilului, ci şi asupra stării de sănătate psihică”, a subliniat decanul.
Lect. Univ. Dr. Gabriela Iorgulescu, inițiatoarea proiectului și președintele SASCR, a declarat că, în România, sunt necesare modificări legislative pentru a reduce numărul cazurilor dar și o formare profesională adecvată pentru toți cei care vin în contact cu copilul (stomatologi, pediatri, medici de familie și medicină școlară, asistenți, psihologi, pedagogi, legiști, polițiști, consilieri,etc) pentru a recunoaște corect semnele și simptomele diverselor forme de abuz și a raporta cazurile autorităților.
Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur, decanul Facultății de Medicină Dentară a subliniat importanța programelor educaționale și colaborării interdisciplinare în identificarea formelor de abuz la copii, menționând implicarea facultății pe care o conduce în dezvoltarea unor proiecte educaționale pentru medicii stomatologi.
Dr. Gabriela Paleru, reprezentantul Ambasadei SUA, a adus datele statistice în prim plan, rezultate în urma unui studiu realizat de World Vision România în anul 2014, pentru a dovedi că drepturile copilului sunt în continuare puțin cunoscute şi, mai ales, puțin exercitate de adulti. „16% dintre părinți afirmă că uneori este bine să îți bați copilul pentru a-l educa. 15% dintre părinți abuzează emoțional sau umilesc copiii ca măsură disciplinară. În România, este nevoie de o abordare sistematică şi integrată a acestei probleme. Acestei probleme nu îi poate face față numai un medic sau un asistent medical. Părintele are un rol important, asistența socială, educația – cu toții trebuie să îşi dea mâna şi să găsească o soluție integrată”, spune dr. Paleru.
”Este necesară o conduită de terapie adecvata, atât a persoanelor abuzate cât și a abuzatorilor, pe termen lung” a subliniat David Prescott, invitatul special al conferinței, expert american în problematica abuzurilor.
David Prescott, expert mondial în problema abuzurilor și cunoscut trainer, este autorul a 11 cărţi în domeniu și fost președinte al Association for the Treatment of Sexual Abusers. Workshop-ul susținut de invitatul american, „Understanding and Preventing child abuse by understanding the abusers” și „Awakening Motivation for Difficult Changes – Building Motivational Interviewing Skills” s-a adresat, în principal, medicilor si psihologilor. Lectorii prezenți, experți și universitari de marcă, au subliniat complexitatea fenomenului abuzului la copii, pluri- și transdisciplinar, oferind analize pertinente şi soluții, fiecare din perspectiva specialității sale.
Subiectele prezentate, de o înaltă ținută profesională, au contribuit la înțelegerea identificarea traumei – aspecte vizibile/ascunse; abuzul – abordare din planul intern în cel psihosocial; metodele proiective în psihodiagnoza semnelor de abuz la copii; erori de abordare în investigarea abuzului la copil; violența domestică și abuzul; impactul abuzurilor din copilărie asupra evoluției comportamentului delincvent al infractorilor adulți; sisteme decizionale privind măsurile de intervenție pentru protecția copilului; identificarea formelor de abuz la copil în medicina dentară; înțelegerea și prevenirea abuzului față de copii prin înțelegerea abuzatorilor (prezentare a invitatului american).
Concluziile conferinței au fost unanime în a recunoaște importanța unor asemenea dezbateri publice de amploare cu caracter științific, necesitatea militării pentru educația parentală, a cadrelor didactice și copiilor in domeniul prevenirii abuzurilor, dar și colaborării interdisciplinare și formării profesionale a medicilor, psihologilor și asistenților sociali.
Propunerile Societații Academice a Științelor Comportamentale în problematica abuzurilor la copii au vizat:
- Prevenţia si diagnosticarea formelor de abuz la copii prin consultul medical anual şi consultul obligatoriu stomatologic.( măsură introdusă de Ministerul Sănătății de la 1 iunie 2014).
- Formarea profesională, instruirea medicilor, studenților la medicină şi a pedagogilor, cu privire la identificarea formelor de abuz în cabinete, grădinițe şi şcoli.
- Colaborarea interdisciplinară între medici de diverse specialități, psihologi, asistenți sociali.
- Fişa clinică standardizată şi înregistrarea statistică la nivel național a formelor de abuz.
- Monitorizarea pe o perioadă îndelungată a victimelor, dar şi a abuzatorilor la ieșirea din detenție.
- Înăsprirea pedepselor de complicitate şi neraportare a oricărei forme de abuz în funcție.