Politici de Sanatate

A început cea de-a doua etapă a programului național de screening privind cancerul şi hepatita

04 decembrie
17:05 2019
A început cea de-a doua etapă a programului național de screening privind cancerul şi hepatita

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunțat miercuri, 4 decembrie, la Guvern, lansarea ghidului solicitantului care cuprinde condițiile specifice pentru accesarea fondurilor necesare implementării Programelor de screening pentru cancer și hepatită. El a precizat că aceste programe sunt „doar piesele dintr-un puzzle mai mare” – un master-plan împotriva cancerului.

„După cum aţi văzut cu toţii, săptămâna trecută, s-a publicat raportul Comisiei Europene care arată situaţia dezastruoasă în care se găseşte sistemul sanitar din România, iar pentru cancer, o boală pe care ne focusăm eforturile, am găsit o soluţie prin acest master-plan. Practic, avem aceste programe de screening care sunt programe finanţate prin bani europeni, pe care le vom încadra şi le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătăţii, cât şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a explicat Costache.

Vicepremierul Raluca Turcan, prezentă și ea la eveniment, a declarat că „103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansaţi pentru a fi folosiţi într-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale ţării. Astăzi lansăm programul de prevenţie privind trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon, cât şi pentru hepatitele B şi C. Acestea sunt programe de prevenţie”.

Ministrul Sănătății a mai spus că programele lansate  vor începe să funcţioneze efectiv în al doilea trimestru al anului viitor. El a mai adăugat că se vor suplimenta fondurile pentru programele de detecţie rapidă a cancerului prin imagistica de înaltă performanţă, pentru ca listele de aşteptare pe care sunt trecuţi pacienţii să dispară.

„Screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanţă. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puţini pacienţi în stadiile 3 şi 4 şi să îi trecem spre stadiile 1 şi 2, în care prognosticul este mult mai bun, păstrând, evident, finanţarea, şi chiar crescând-o, pe programele de radio şi chimioterapie”, a menţionat Victor Costache.

Tot miercuri, ministrul Sănătății a mai declarat că s-a creat, sub patronajul premierului şi al Ministerului de Finanţe, grupul de lucru interministerial pentru politica medicamentului pentru ca pacienții români cu cancer să beneficieze de aceleași șanse ca cei din alte țări europene.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: