Politici de Sanatate

A fost lansată campania HepC A.L.E.R.T.

05 martie
18:13 2019
A fost lansată campania HepC A.L.E.R.T.

„HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment” (HepC A.L.E.R.T.), are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei globale de sănătate de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030. Proiectul, dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, îşi propune asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Centru, Vest şi Nord-Vest.

“În calitate de viitor președinte al SRGH și coordonator al programului Hep C A.L.E.R.T. sunt nerăbdător să începem această campanie de microeliminare pentru ca până în 2030 să ajungem la eliminare completă a virusului hepatic. Începem acum cu centrele universitare din București, Cluj, Iași, Timișoara urmând ca din iunie să extindem această campanie la 25 de centre din țară, în funcție de finanțare. Mulțumesc companiei Abbvie pentru suportul financiar. Cu MSD suntem în proceduri interne avansate pentru a susține financiar această campanie și chemăm și companii non farma să ni se alăture” a declarat prof. Cristian Gheorghe, președinte ales al SRGH 2019-2021.

“Acest proiect este unic în hepatogastroenterologia românească și este cu atât mai important cu cât România are cel mai mare număr de pacienți viremici. Nu ne vom opri aici, ci vom merge și către Hepatita B” a spus prof. dr. Anca Trifan, președinte Soietatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2,5%), cu peste 550.000 de persoane viremice. Infecţia cu VHC se asociază cu o remarcabilă morbi-mortalitate de cauză hepatică (VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume) şi extrahepatică (afecţiuni metabolice, vasculita crioglobulinemică, limfom etc.). Aproximativ 350.000-500.000 de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an în urma consecinţelor tardive ale infecţiei cu VHC, iar impactul economic (costuri directe şi indirecte, individuale şi sociale) şi riscul de diseminare al infecţiei cresc suplimentar povara bolii la nivelul comunităţii.

Ministrul Sănătății a subliniat rolul important al acestui proiect, care vine în completarea programului de screening realizat de Ministerul Sănătății și susținut din fonduri europene și care va contribui la realizarea Strategiei Naționale de Sănătate.

“ Ar trebui să încercăm să obținem rezultate mult mai repede. În acest sens, am cerut CNAS să asigure continuitatea contractelor prin care pacienții beneficiază de tratament fără interferon și să analizeze posibilitatea încheierii unor contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacienților care nu au răspuns la tratamentele actuale”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, progresele remarcabile în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la o eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, deschizând drumul unei strategii globale de eliminare a infecţiei cu VHC. Prin acţiuni integrate de conştientizare, testare şi acces la terapie, OMS defineşte obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea incidenţei infecţiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate şi eligibile şi reducerea cu 65% a mortalităţii din cauză hepatică.

La nivel mondial, doar 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate şi 1% dintre ele primesc tratamentul adecvat. În România, rata de diagnostic este de 10-20%.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: