Politici de Sanatate

7 milioane de persoane, diagnosticate și tratate pentru tuberculoză în 2018

22 octombrie
10:46 2019
7 milioane de persoane, diagnosticate și tratate pentru tuberculoză în 2018

Mai multe persoane au primit tratament pentru tuberculoză (TB) în 2018 decât oricând înainte, în mare parte datorită detectării și diagnosticului îmbunătățit. La nivel global, 7 milioane de persoane au fost diagnosticate și tratate pentru tuberculoză – față de 6,4 milioane în 2017. Conform celui mai recent raport al OMS – Global Tuberculosis Report 2019 -, anul 2018 a înregistrat și o reducere a numărului de decese cauzate de TB: 1,5 milioane de persoane au murit din cauza aceste afecțiuni, în scădere de la 1,6 milioane în 2017. Numărul de cazuri noi a scăzut constant în ultimii ani. Cu toate acestea, povara bolii rămâne ridicată în rândul populațiilor cu venituri mici și marginalizate: aproximativ 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2018.

În multe țări, infrastructura de sănătate fragilă și deficitul de forță de muncă specializată îngreunează furnizarea diagnosticului la timp și a tratamentelor potrivite pentru tuberculoză. De asemenea, sistemele de raportare slabe sunt o altă problemă: furnizorii de sănătate pot trata oamenii, dar nu raportează cazurile autorităților naționale, lăsând o imagine incompletă asupra epidemiilor și nevoilor naționale de servicii. Mai mult, până la 80% dintre pacienții cu tuberculoză din țările cu povară mare a bolii cheltuiesc mai mult de 20% din venitul anual al gospodăriei pentru tratarea TB.

O modalitate de a îmbunătăți situația este de a adopta mai multe abordări centrate pe oameni. Programele de HIV și TB mai bine integrate înseamnă că două treimi din persoanele diagnosticate cu tuberculoză își cunosc acum starea HIV. În plus, mai multe persoane care trăiesc cu HIV sunt tratate. Din păcate, programele de sănătate a copilului încă nu se concentrează în mod adecvat asupra tuberculozei: jumătate dintre copiii cu tuberculoză nu au acces la îngrijiri de calitate și doar un sfert din copiii cu vârsta sub 5 ani din gospodăriile afectate de tuberculoză primesc în prezent tratament preventiv.

Rezistența la medicamente rămâne un alt impediment pentru stoparea tuberculozei. În 2018, se estimează jumătate de milion de cazuri noi de TB rezistentă la medicamente. Doar una din trei persoane a fost înscrisă la tratament. Noile orientări OMS își propun să îmbunătățească tratamentul TB rezistentă la medicamente, trecând la regimuri pe deplin orale, care sunt mai sigure și mai eficiente.

Lupta împotriva tuberculozei este în continuare afectată de o subfinanțare  cronică. OMS estimează scăderea finanțării pentru prevenirea și îngrijirea tuberculozei în 2019 la 3,3 miliarde USD. Finanțarea internațională (care este esențială pentru multe țări cu venituri mici și medii) se ridică la 0,9 miliarde USD în 2019, 73% venind prin Fondul Global. Cel mai mare donor este guvernul american, care asigură aproape 50% din totalul finanțărilor internaționale ale donatorilor pentru tuberculoză.

Tuberculoza  este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este curabilă și prevenibilă. Aproximativ un sfert din populația lumii are TB în formă latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați de bacteriile TB, dar nu sunt încă bolnavi și nu o pot transmite. Cea mai mare povară a tuberculozei în 2018 se înregistrează în 8 țări: Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine și Africa de Sud. Brazilia, China, Federația Rusă și Zimbabwe, care au și ele o povară ridicată de tuberculoză, au atins niveluri de acoperire a tratamentului de peste 80%.

Adunarea Generală a OMS a aprobat Strategia globală de tuberculoză  care vizează o reducere de 90% a deceselor la tuberculoză și o reducere cu 80% a ratei incidenței tuberculozei până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2015. Strategia a stabilit repere pentru 2020 –  o reducere cu 35% a deceselor cauzate de tuberculoză și o reducere cu 20% a incidenței tuberculozei de la nivelurile anului 2015.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: