Politici de Sanatate

600 de medici au părăsit sistemul sanitar, în primele două luni din 2015

26 martie
17:03 2015
600 de medici au părăsit sistemul sanitar, în primele două luni din 2015

În primele două luni ale anului, 600 de medici români au plecat să lucreze în străinătate. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, trendul ascendent al migrației medicilor este una dintre consecințele statutului medicului român de funcționar public.

“Principalul motiv pentru plecarea medicilor din sistemul sanitar îl reprezintă statutul și condiția medicului în România. Apoi urmează nivelul de salarizare. În prezent, 18.000 de medici, formați în România, lucrează în clinicile și spitalele din străinătate, unde nu sunt funcționari publici”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România.

De asemenea, printre consecințele statutului medicului de funcționar public se numără și răspunderea penală a medicilor pentru infracțiunile asociate funcționarilor publici, apariția medicinei defensive și creșterea neîncrederii pacientului în personalul medical, precum și imposibilitatea implementării practicii private în instituții publice.

În opinia președintelui CMR, în momentul de față, în România, există o incoerență legislativă cu privire la statutul medicului: “Toată această confuzie este creată de legi care se contrazic unele pe altele, care nu sunt analizate și în care nu există o concordanță și o viziune cu privire la ceea ce înseamnă statutul medicului”.

Una dintre măsurile urgente care trebuie implementate o reprezintă modificarea Codului Penal, potrivit căruia medicii sunt angajați în calitate de funcționari publici în spitalele publice.

Reamintim că 2.450 de medici au depus cereri în 2014 la Colegiul Medicilor din România pentru eliberarea de certificate profesionale, necesare pentru a lucra în străinătate.

 

Mirabela Viașu

 

 

 

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: