Politici de Sanatate

420.000 de oameni mor anual din cauza alimentelor contaminate

13 februarie
10:42 2019
420.000 de oameni mor anual din cauza alimentelor contaminate

Vă puteți imagina următoarele lucruri până în 2023: 1 miliard de oameni care au acces la servicii de sănătate, 1 miliard de oameni mai în protejați în fața epidemiilor și situațiilor de urgență și 1 miliard de oameni mai sănătoși? Este  provocarea OMS „Triplu Miliard” prin care  organizația își propune să îmbunătățească substanțial starea de sănătate a oamenilor.

Alimentele contaminate cu bacterii, viruși, paraziți, toxine sau substanțe chimice provoacă îmbolnăvirea a  peste 600 de milioane de persoane  și moartea a 420.000  la nivel mondial în fiecare an. Mâncarea nesigură reprezintă o amenințare la adresa sănătății umane și a economiilor din întreaga lume. Este necesară o cooperare internațională mai extinsă pentru a preveni ca produsele alimentare periculoase să amenințe sănătatea și să împiedice progresul către dezvoltarea durabilă, au declarat liderii mondiali la sesiunea de deschidere a primei conferințe internaționale pentru siguranța alimentelor de la Addis Abeba, Etiopia (12-13 februarie 2019), organizată de Uniunea Africană (UA), Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură (FAO), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC).   „În lumea globalizată, siguranța alimentelor este problema noastră, a tuturor”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Bolile cauzate de alimentele nesigure duc la supraîncărcarea sistemelor de sănătate și la deteriorarea economiilor, comerțului și turismului.  Impactul costurilor alimentelor nesigure asupra economiilor mici și medii se ridică la 95 de miliarde de dolari în productivitatea scăzută, în fiecare an.  Din cauza acestor amenințări, siguranța alimentelor trebuie să fie un obiectiv major în fiecare etapă a lanțului alimentar, de la producție până la recoltare, prelucrare, depozitare, distribuție, preparare și consum, au subliniat participanții la conferință.  „Siguranța alimentelor este un element central al sănătății publice și va fi crucială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030″, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Aproximativ 130 de țări participă la conferința de două zile, inclusiv miniștrii agriculturii, sănătății și comerțului. Sunt prezenți, de asemenea, experți științifici principali, agenții partenere și reprezentanți ai consumatorilor, producătorii de alimente, organizațiile societății civile și sectorul privat.  Scopul conferinței este de a identifica acțiunile cheie care vor asigura disponibilitatea și accesul la alimente sigure în prezent și în viitor.  Acest lucru va necesita un angajament consolidat la cel mai înalt nivel politic pentru sporirea siguranței alimentelor în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.  Avansurile tehnologice, digitalizarea, alimentele noi și metodele de prelucrare oferă o multitudine de oportunități de a spori simultan siguranța alimentară și de a îmbunătăți nutriția, mijloacele de trai și comerțul.  În același timp, schimbările climatice și globalizarea producției de alimente, împreună cu o populație globală în creștere și mărirea gradului de urbanizare  ridică noi provocări pentru siguranța alimentară.

Subiecte precum  siguranța alimentară și agricultura durabilă se află și pe agenda celei de a patra ediții a Conferinţei Naționale  „GENDER MEDICINE –  Impactul XENOBIOTICELOR asupra sănătății populației.  Sănătate, Mediu,  Alimentație”, ce urmează să se desfășoare la București în perioada 16-17 mai 2019, sub egida Secției de Toxicologie (afiliate la EUROTOX) a Societății de Științe Farmaceutice din România și a Asociației de Psihofarmacoterapie și Științe Cognitive și cu managementul logistic și de comunicare al Revistei „Politici de Sănătate”.

 

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: