Politici de Sanatate

4 factori care determină apariţia bolilor de nutriţie

04 octombrie
15:34 2018
4 factori care determină apariţia bolilor de nutriţie

Membrii Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor și cei ai Comisiei pentru sănătate publică a Senatului României s-au întâlnit, la sediul Comisiei din CD, cu dr. Joao Breda, manager programe de nutriţie, activitate fizică şi obezitate – Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu dr.Miljana Grbic – şef birou OMS pentru România.
Expertul OMS a făcut o amplă prezentare despre povara economică a bolilor netransmisibile care este într-o continuă creștere. Joao Breda a insistat pe patru aspecte ce țin de nutriție și pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le consideră a fi factori esenţiali în creşterea numărului celor care suferă de boli cauzate de alimentaţia necorespunzătoare: conținutul de zahăr (din soft drinks mai ales, cu influență directă asupra obezității în rândul tinerilor), conținutul de sare din alimente, conținutul de grăsimi nesaturate (în special în cazul produselor lactate) și etichetarea produselor alimentare.

Pentru fiecare din acestea a prezentat date și statistici privind consumul în diferite țări și regiuni din Europa și din lume. De asemenea, au fost enumerate o serie de bune practici în ce privește corecta informare a publicului referitor la conținutul alimentelor precum și inițiative legislative în domeniu din diferite țări (cum ar fi taxarea producătorilor de băuturi răcoritoare cu conținut de zahăr).

La întâlnire, moderată de Preşedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Buicu Corneliu, parlamentarii români au completat prezentarea invitatului de la OMS prin intervenții proprii insistând pe o serie de măsuri ce trebuie luate de urgență în România având în vedere problemele cu care ne confruntăm, cum ar fi de exemplu obezitatea crescândă în rândul adolescenților.

Bolile cardiovasculare au costat sistemele de sănătate ale UE aproape 111 miliarde € în 2015, aproximativ 19 miliarde € fiind din cauza bolii cardiace ischemice și 20 de miliarde € din cauza accidentului vascular cerebral, iar cancerul a costat UE 51 miliarde de euro în 2009. Estimările cheltuielilor pentru sănătate cauzate de diabet la populația adultă (cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani) au fost 181 miliarde dolari pentru regiunea europeană a OMS.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: