Politici de Sanatate

25 de milioane de donatori de celule stem hematopoietice, în registrele internaționale

24 martie
15:45 2015
25 de milioane de donatori de celule stem hematopoietice, în registrele internaționale

La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu o formă de cancer de sânge, iar în absența unui frate sau o soră compatibili, singura speranță a acestor pacienți o reprezintă registrele internaționale de donatori. Din fericire, aceste persoane au acum mai multe șanse de a găsi un donator, având în vedere că numărul persoanelor înscrise în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice (CSH) a ajuns la 25 de milioane. Cifra record a fost comunicată în cadrul Întâlnirii Anuale a Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM), organizată la Istanbul, în colaborare cu mai multe organizații internaționale din domeniu.

„Mulțumită acestor 25 de milioane de potențiali donatori voluntari, 250.000 de pacienți și-au găsit donatorul compatibil și au beneficiat de transplant de CSH de la un donator neînrudit. Dar munca noastră nu se încheie aici. Avem nevoie ca un număr și mai mare de potențiali donatori să se înscrie în registrele înființate în toată lumea, având în vedere că același număr de pacienți au căutat fără succes donatori compatibili”, a declarat prof. dr. Jon J. van Rood, fondatorul organizației Donatoriilor de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP).

La rândul său, președintele Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Michael Boo, a precizat că este recunoascător milioanelor de oameni din întreaga lume care s-au înscris ca donatori: „Cu fiecare persoană înscrisă într-un registru al donatorilor de CSH cresc șansele ca într-o bună zi fiecare pacient să-și găsească donatorul de care are nevoie. Rolul nostru ca și comunitate globală este acela de a continua să dezvoltăm acest inventar al donatorilor și unităților de sânge din cordonul ombilical, adăugând la el în fiecare an peste un milion de potențiali donatori voluntari și de unități de sânge ce provin de la tot mai multe țări”.

60 de transplanturi CSH de la donatori neînrudiți, realizate zilnic în lume

Importanța creșterii numărului de potențiali donatori voluntari de CSH înscriși în registrele din întreaga lume este evidențiată de numărul tot mai mare de transplanturi folosite ca tratament în cazul a peste 70 de boli diferite. Dintre acestea amintim: leucemia, limfomul și anemii hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite. Mai mult, transplantul de la un donator neînrudit are aceeași rată de succes ca cel de la donatori frați cu pacientul.

Din 1973, când a avut loc prima procedură reușită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creștere exponențială a tuturor tipurilor de transplanturi de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiți. În 1974, Anthony Nolan, primul registru din lume al donatorilor de CSH, înființat în Marea Britanie, demara procesul de recrutare a potențialilor donatori de CSH. În prezent, sunt realizate zilnic aproximativ 60 de proceduri de transplant cu CSH provenind de la donatori neînrudiți, dintre care 22 de grefe de CSH sunt transportate în altă țară pentru a fi transplantate.

Baza de date globală a DMOP reprezintă un serviciu unic disponibil centrelor de transplant și registrelor care, în numele pacienților din întreaga lume, inclusiv România, caută cel mai potrivit donator pentru pacienții eligibili pentru realizarea unui transplant medular. Numai anul trecut, au fost onorate peste 225.000 cereri de căutare, pentru pacienții care aveau nevoie de transplant de CSH.

56 transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, în România

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) din România este un registru cu un număr relativ mic de donatori. Până la începutul lunii martie 2015 s-au înscris un număr de 20.570 donatori de CSH, dintre care aproape jumătate (8.967) sunt deja testați HLA.

De la începerea activității RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 transplanturi de CSH de la donatori neînrudiți, dintre care doi donatori sunt din RNDVCSH. De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internațional.

Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni).

În fiecare an, mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sânge.

Sursa: RNDVCSH

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: