Politici de Sanatate

ANMDM și industria farma: dezbatere pe tema relocării EMA la București

18 septembrie
17:30 2017
ANMDM și industria farma: dezbatere pe tema relocării EMA la București

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, împreună cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și președintele ANMDM, Nicolae Fotin, au prezentat candidatura României pentru găzduirea sediului EMA la București în fața reprezentanților industriei farma.

“Avem în față o competiție dificilă dar care poate fi câștigată. Obiectivul nostru principal este să ajungem în turul al doilea, moment după care discutăm despre un alt proces de negociere. Lansarea oficială a candidaturii la București a fost pe 8 septembrie, vom avea un eveniment pe 26 septembrie la Bruxelles, în cinci state europene deja am avut evenimente și vom mai avea și în celelalte state europene evenimente similare de prezentare a candidaturii noastre. Au trecut 10 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Este timpul să ne comportăm ca un stat cu drepturi depline și să afirmăm interesele noastre. România este cel mai mare stat care nu găznuiește nicio agenție și care aplică pentru această relocare” a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În dosarul de candidatură au fost dezvoltate cele șase criterii pe care un stat european trebuie să le îndeplinească:

– facilități de birouri și tehnologia informației

– accesibilitatea la locație

– facilități de cazare pentru delegați și de educație pentru copiii angajaților EMA

– accesul la piața muncii, la servicii medicale și securitate

– continuarea activităților agenției, în special capacitatea statului membru unde urmează să se mute EMA de a răspunde unui scenariu dezvoltat pe baza unor chestionare făcute la nivelul agenției europene de a răsunde riscului ca o parte din stafful agenției să nu dorească relocarea

– răspândirea geografică

Pentru primul criteriu, România a identificat o clădire în zona de nord a Capitalei care îndeplinește aceste standarde și care se preconizează că va fi  finalizată la sfârșitul lui 2017.

“În situația unei decizii favorabile pentru România există pentru Agenția Europeană o perioadă de grație de plată a chiriei propusă de dezvoltatorul clădirii până în 2019, adică tot anul 2018 pe perioada relocării nu ar trebui să achite nimic și aste este foarte important pentru bugetul agenției, ea deja achitând costuri de întreținere și chirie la Londra. De asemenea, dezvoltatorul este dispus să aloce un buget separat pentru finisajele interioare, așa cum și le vor dori agajații EMA. Mai mult decât atât, Guvernul României a propus ca toată chiria pentru un an de zile să fie suportată de către Guvern” a explicat președintele ANMDM, Nicolae Fotin.

Pentru fiecare dintre criteriile cerute pentru relocarea EMA, ANMDM a cuprins în dosarul de candidatură  dovezile și explicațiile necesare din care reiese că țara noastră este capabilă și este pregătită să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului. Toate informațiile pot fi găsite pe site-ul  http://www.emabucharest.ro .

“România este foarte bine pregătită pentru a primi Agenția Europeană a Medicamentului la București. Îndeplinim toate criteriile și dosarul este foarte profesionist construit. Iar pentru noi, ca țară, ar fi o mândrie ca EMA să se mute la București. Mai mult decât atât, vom avea posibilitatea și ca națiune și ca specialiști în domeniu să activăm într-o instituție europeană de pe o parte, pe de altă parte va exista posibilitatea de a accesa și noi programele EMA” a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

La final, reprezentanții industriei farma și-au arătat disponibilitatea de a se implica în promovarea candidaturii României atât pe plan intern, cât și pe plan extern, în țările în care acestea au filiale.

Roxana Maticiuc

 

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: