Politici de Sanatate

10 milioane de europeni cu hepatită cronică sau virală

16 decembrie
13:38 2016
10 milioane de europeni cu hepatită cronică sau virală

European Centre for Disease Prevention and Control estimează, într-un nou raport, că 10 milioane de persoane din țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European ar putea avea hepatită cronică B sau hepatita C. Infecția cronică cu virusul hepatitei B și / sau virusul hepatitei C poate provoca boli hepatice grave, cum ar fi ciroza hepatică și carcinomul hepatocelular. Spre deosebire de infecțiile acute, care sunt mai evidente, dar relativ mai puțin frecvente, infecțiile cronice sunt de obicei asimptomatice și, adesea, nici chiar indivizii înșiși nu știu că sunt infectați. Acest lucru înseamnă că datele obținute din notificări privind hepatita B și C vor reflecta mai mult practicile naționale de screening și de testare, decât să ofere cifre exacte ale îmbolnăvirilor. Surse suplimentare de date, cum ar fi cele derivate din studiile de prevalență, sunt necesare pentru a furniza informații mai precise, pentru a ajuta consilierii politici să contureze un program de prevenire și control eficace.

ECDC a efectuat o analiză sistematică a studiilor de prevalență publicate în literatura de specialitate între 2005-2015, cu scopul de a obține estimări mai bune ale prevalenței infecțiilor cu hepatita B și C în populația generală și în subgrupuri specifice ale populației din statele analizate.

Estimările au dus la cifra de 10 milioane de îmbolnăviri, din care 4,7 milioane de cazuri cronice de hepatita B și 5,6 milioane de cazuri de hepatita C. Însă specialiștii ECDC atrag atenția că, din cauza modelului de calcul utilizat, chiar și aceste cifre ar putea să subestimeze, de fapt, fenomenul.

În general, țările din partea de est și de sud a UE / SEE s-au dovedit a avea o prevalență a infecțiilor mai mare decât țările din nord și vest. Prevalența formei cronice de Hepatită B a variat de la 0,1%, în rândul populației din Irlanda, la 4,4% în România. Iar prevalența hepatitei C a variat între 0,1% în Belgia, Irlanda și Țările de Jos și 5,9% în Italia. În România a fost de 3,2%. Așa cum era de așteptat, în grupurile cu risc sporit de infectare cu hepatită (cum ar fi persoanele care folosesc droguri injectabile și anumite grupuri de migranți) a existat o prevalență mai mare a infectărilor, în comparație cu populația generală.

Raportul concluzionează că estimări mai robuste ale prevalenței sunt necesare pentru a obține o mai bună înțelegere a fenomenului. Iar pentru asta e nevoie de studii mai solide și comparabile de seroprevalență. Informațiile mai precise ar face ca măsurile primare și secundare de prevenire a infecțiilor să fie mai bine direcționate și evaluate.

Roxana Maticiuc

Pe aceeași temă:

Pacienții cu hepatită își pot ridica voucherele pentru investigațiile gratuite din 30 de unități sanitare

Modelul îngrijirii de durată: o hartă pentru reformarea îngrijirii pacienților cu hepatită C

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: